Eager Explorer – Fun, Meet & Explore

Eager Explorer

In het reisconcept de Eager Explorer staat zien, doen, voelen, proeven en ruiken centraal. De leerlingen en studenten houden zich tijdens de reis bezig met verschillende facetten van de cultuur. Dit doen ze door vrijwilligerswerk af te wisselen met excursies. Er worden drie verschillende projecten bezocht waarbij de leerlingen en studenten op elk project circa twee dagen aan de slag gaan. In dit concept blijven de leerlingen en studenten niet lang op één plek, maar reizen ze door het land.

De Eager Explorer zorgt ervoor dat leerlingen en studenten een beeld creëren van het leven in landen buiten Europa. Daarnaast leren ze nieuwe mensen kennen, maken ze nieuwe vrienden en ontdekken ze het reisplezier!

Bouwstenen

De bouwstenen waarop dit concept is gebouwd zijn cultuuruitwisseling, persoonlijke ontwikkeling en excursies. De volgende kenmerken komen terug in het programma:

  • Uiteenlopende excursies: jungletrekking, steden, monumenten, rijstvelden, plantages en grotten bezoeken, vulkanen beklimmen, snorkelen, fietsen en zwemmen;
  • De leerlingen en studenten doen ervaringen op niet ze niet snel zullen vergeten;
  • De leerlingen en studenten leggen contacten en werken samen met groepsgenoten en de lokale bevolking waaronder leeftijdsgenoten;
  • De leerlingen en studenten ontdekken verschillen en overeenkomsten tussen onze manier van leven en het lokale leven;
  • De leerlingen en studenten ontdekken nieuwe vaardigheden en persoonlijke interesses;
  • Grenzen vervagen doordat de leerlingen en studenten een breder beeld creëren van de wereld.
Bestemmingen

Voor de Eager Explorer kun je kiezen uit de volgende bestemmingen:

Afrika: 

   • Malawi
   • Oeganda
   • Zanzibar
   • Zuid-Afrika

Azië: 

  • Bali
  • Filipijnen

Latijns-Amerika: 

   • Colombia
   • Ecuador
  • Guatemala
Reisprogramma

Op deze pagina vind je het dag tot dagprogramma voor het Eager Explorer reisconcept naar Malawi. Het reisprogramma zoals hieronder weergegeven is een voorbeeld programma. Dat wil zeggen dat we in overleg met elkaar een programma opmaat maken naar aanleiding van de doelen en wensen van de school.

Internationale vlucht naar Blantyre 
Dag 1

Jullie reis naar Malawi begint met een vlucht naar Blantyre. Jullie vluchttijden worden bekend gemaakt zodra er meer duidelijkheid is over de vlucht. Bij aankomst op de luchthaven in Blantyre worden jullie opgewacht door één van onze lokale collega’s. Jullie worden vanuit Blantyre met privébusjes naar Zomba gebracht. Zomba vormt de uitvalbasis voor onze projecten in Malawi. Hier vinden we eveneens Pakachere, een backpackershostel waar jullie de tenten opzetten voor de eerste nachten.

Welkom in Malawi 
Dag 2

Jullie eerste echte dag in Malawi en jullie gaan direct kennis maken met deze andere wereld. Om Malawi optimaal te leren kennen krijgen jullie les in Chichewa. Dit is de taal die ter plaatse gesproken wordt. Jullie leren de beginselen van de taal zodat jullie de lokale bevolkin in hun eigen taal kunnen begroeten. Dit wordt door de lokale bevolking erg gewaardeerd. Ook leren jullie wat meer over de cultuur van Malawi. Dit alles op een verrassend, originele manier, dus jullie hoeven bang te zijn voor een ssaie taal- en geschiedenisles!

Aansluitend gaan jullie een ontdekkingstocht door Zomba maken. Een interactieve speurtocht door deze stad met als doel alle ingrediënten voor het avondeten te verzamelen. Jullie bezoeken de lokale markt, verschillende supermarkten en andere plekken waar jullie boodschappen kunnen doen. Terug bij het backpackershostel krijgen jullie kookles van een Malawiaanse kok.

De dag wordt afgesloten met bawo, een typisch Malawiaans spel dat gespeeld wordt door jong en oud.

Op bezoek bij de lokale bevolking
Dag 3 – dag 4

De komende dagen maken jullie kennis met verschillende projecten. Het eerste project dat jullie bezoeken is het project YODEP. YODEP biedt directe hulp aan kwetsbare mensen uit de community en werkt intensief samen met tieners die ze door middel van sport en spel samenbrengen. De twee dagen op het project ondersteunen we de lokale begeleiders door een sportmiddag te organiseren en gaan we community in om op huisbezoek te gaan en gesprekken te voeren met de lokale mensen.

Aan de slag bij Mawa 
Dag 5 – dag 6

Mawa Otisalama bevindt zich aan de voet van de berg Zomba. De volledige naam het project is Mawa udi Anthu Otisamala, dat letterlijk betekent ‘zorg voor de kinderen van nu, zodat zij in staat zijn voor de ouderen van morgen te zorgen’. Mawa zet zich in voor onderwijs, maar ook voor ziekten, ouderen en (gehandicapte) kinderen in de gemeenschap. Bij Mawa gaan jullie twee dagen aan de slag op een lokale school.

Ontspanning bij Liwonde & Zomba plateau 
Dag 7 – dag 9

Tijd voor ontspanning! Voordat jullie het stof kunnen afspoelen en een duik kunnen nemen in het zwembad, brengen jullie een bezoek aan het lokale ziekenhuis. De volgende dag gaan jullie naar het Liwonde National Park. Jullie gaan op safari en opzoek naar nijlpaarden, olifanten, buffels, krokodillen en antilopen. In het National Park maken jullie ook een boottocht.

De laatste dag bezoeken jullie een kerkdienst en daarna rijden jullie naar Zomba voor letterlijk een hoogtepunt van de reis. Zomba ligt namelijk aan de voet van een gelijknamig plateau: een berg met een platte top. Jullie ondernemen een pittige klim naar de top waar jullie beloond worden met een prachtig panorama beeld over de stad.

Handen uit de mouwen bij Chayof 
Dag 10 – dag 12

Chayof is de afkorting van Chinamwali Aids, Youth and Orphan Care Foundation. Deze veelzijdige organisatie zet zich in voor kinderen en jongeren en probeert hun te behoeden voor de risico’s die het gebrek aan kansen in de regio door de grote armoede en hoge werkeloosheid met zich meebrengt. Jullie ondersteunen de organisatie door verschillende activiteiten met kinderen en jongeren te verrichten.
Jullie slapen deze dagen in de gemeenschap waar Chayof werkzaam is. Dit betekent geen stromend water en elektriciteit.

Straatkinderen en kwetsbare jongeren 
Dag 13

Deze dag vertrekken jullie van Chayof naar Bwalo Initative. Dit is een organisatie die zich inzet voor straatkinderen en andere kwetsbare jongeren. Vanuit hun eigen centrum stimuleren ze jongeren om te re-intergreren in de samenleving, naar school te gaan en weer in een gezinssituatie te gaan wonen. In dit centrum krijgen deze kinderen en jongeren onderdak, voedsel en begeleiding. Daarnaast helpt Bwalo jongeren ‘life skills’ te leren die voor ons heel vanzelfsprekend zijn.

Betoverende locatie aan het water 
Dag 14 – dag 15

De laatste twee dagen in Malawi. Jullie brengen een bezoek aan Lake Malawi- en wel naar Cape McClear aan de zuidkant van het meer. Op een betoverend mooie locatie aan het water nemen jullie ruim een dag de tijd om heerlijk uit te rusten, lekker bij te komen, dagboeken bij te werken en na te praten over de avonturen van de afgelopen twee weken. Jullie wandelen door het dorpje, kopen souvenirs en liggen in de zon op een handdoek.

Op dag 15 is het tijd om terug te keren naar Zomba waar jullie nog één nacht verblijven in Pakachere.

Een koffer vol mooie herinneringen 
Dag 16

Door onze lokale collega’s worden jullie afgezet op het vliegveld in Blantyre. Met het Malawiaanse leven in jullie gedachten en een koffer vol mooie herinneringen stappen jullie in het vliegtuig terug naar huis.