Local Explorer – See, Connect & Explore

Local Explorer

In het reisconcept de Local Explorer leren de leerlingen en studenten het land écht kennen door er langere tijd onderdeel van te zijn. Ze gaan van maandag tot en met vrijdag aan de slag bij één project waar ze de lokale begeleiders ondersteunen bij diverse activiteiten. In het weekend zijn de leerlingen en studenten vrij van het werken op het project en wordt het land verkend door middel van excursies. In dit concept blijven de leerlingen en studenten grotendeels op één plek.

De Local Explorer zorgt ervoor dat leerlingen en studenten een beeld creëren van het lokale leven doordat ze het leven van dichtbij meemaken. Ze worden opgenomen in het dagelijks leven, leggen nieuwe contacten en bouwen relaties op met de kinderen en volwassenen. Het leren van en met elkaar staat centraal.

Bouwstenen

De bouwstenen waarop dit concept is gebouwd zijn cultuuruitwisseling en persoonlijke ontwikkeling. De volgende kenmerken komen terug in het programma:

  • De leerlingen en studenten doen ervaringen op die ze niet snel zullen vergeten;
  • De leerlingen en studenten ontdekken verschillen en overeenkomsten tussen onze manier van leven en het lokale leven;
  • De leerlingen en studenten leggen contacten en werken samen met groepsgenoten en de lokale bevolking waaronder leeftijdsgenoten;
  • De leerlingen en studenten leren andere normen en waarden, tradities, geschiedenis, muziek, voedsel en godsdiensten kennen;
  • Grenzen vervagen doordat de leerlingen en studenten een breder beeld creëren van de wereld;
  • De leerlingen en studenten ontwikkeling hun sociale vaardigheden door het leggen van contact met handen en voetenwerk;
  • De leerlingen en studenten leren zich aanpassen aan andere leefomstandigheden en zich flexibel op te stellen;
  • De leerlingen en studenten leren meer over zichzelf: nieuwe vaardigheden worden ontwikkeld en interesses en eigenschappen worden ontdekt.
Bestemmingen

Voor de Local Explorer kun je kiezen uit de volgende bestemmingen:

Afrika:

  • Malawi
 • Oeganda

Overige landen op aanvraag.

Reisprogramma

Op deze pagina vind je het dag tot dagprogramma voor het Local Explorer reisconcept naar Malawi. Het reisprogramma zoals hieronder weergegeven is een voorbeeld programma. Dat wil zeggen dat we in overleg met elkaar een programma opmaat maken naar aanleiding van de doelen en wensen van de school.

Internationale vlucht naar Blantyre 
Dag 1

Jullie reis naar Malawi begint met een vlucht naar Blantyre. Jullie vluchttijden worden bekend gemaakt zodra er meer duidelijkheid is over de vlucht. Bij aankomst op de luchthaven in Blantyre worden jullie opgewacht door één van onze lokale collega’s. Jullie worden vanuit Blantyre met privébusjes naar Zomba gebracht. Zomba vormt de uitvalbasis voor onze projecten in Malawi. Hier vinden we eveneens Pakachere, een backpackershostel waar jullie de tenten opzetten voor de eerste nachten.

Welkom in Malawi
Dag 2

Jullie eerste echte dag in Malawi en jullie gaan direct kennis maken met deze andere wereld. De ochtend staat in het teken van kennismaken en introductie. Onze regiocoördinator Katrien zag zichzelf voorstellen en jullie voorzien van een warm welkom. Ze zal een aantal praktische zaken met jullie bespreken, maar ook het vrijwilligerswerk voor de komende dagen. Vervolgens krijgen jullie les in Chichewa,de lokale taal. Jullie leren de beginselen van de taal zodat jullie de lokale bevolkin in hun eigen taal kunnen begroeten. Dit wordt door de lokale bevolking erg gewaardeerd. Ook leren jullie wat meer over de cultuur van Malawi. Dit alles op een verrassend, originele manier, dus jullie hoeven bang te zijn voor een ssaie taal- en geschiedenisles!

Aansluitend gaan jullie een ontdekkingstocht door Zomba maken. Een interactieve speurtocht door deze stad met als doel alle ingrediënten voor het avondeten te verzamelen. Jullie bezoeken de lokale markt, verschillende supermarkten en andere plekken waar jullie boodschappen kunnen doen. Terug bij het backpackershostel krijgen jullie kookles van een Malawiaanse kok.

De dag wordt afgesloten met bawo, een typisch Malawiaans spel dat gespeeld wordt door jong en oud.

Aan de slag bij Liyo 
Dag 3 – dag 7

Vandaag gaan jullie aan de slag bij het project Liyo. Liyo staat voor Likubula Youth Organization. Deze organisatie heeft verschillende programma’s ontwikkeld om de jeugd te behoeden voor de negatieve gevolgen die grote armoede met zich meebrengt. Het gebrek aan kansen in de regio zorgt voor een hoge werkeloosheid onder de jongeren.

Jullie gaan aan de slag met activiteiten als een huis reconstrueren, een toilet bouwen, huisbezoeken afleggen, spelen met kinderen, HIV/aids training, werken op het land, schoonmaken, schilderen en ervaringen delen op scholen.

Liwonde National Park 
Dag 8 – dag 9

Na een paar dagen hard werken is het tijd voor ontspanning. Jullie rijden vanaf Liyo naar het Liwonde National Park. In de middag kunnen jullie het stof afspoelen en een duik nemen in het zwembad. de groep krijgt tijd om het zand en stof van zich af te spoelen en te genieten van het zwembad. De volgende dag gaan jullie op safari en maken jullie een prachtige boottocht. In het National Park gaan jullie opzoek naar nijlpaarden, olifanten, buffels, krokodillen en verschillende soorten antilopen.

Kerk bezoek en het Zomba plateau 
Dag 9 

Jullie bezoeken een lokale kerkdienst in de ochtend, waarna jullie terug rijden naar Pakachere. Nadat jullie lunch is ingepakt vertrekken jullie naar Zomba voor letterlijk een hoogtepunt van de reis. Zomba ligt namelijk aan de voet van een gelijknamig plateau: een berg met een platte top. Jullie ondernemen een pittige klim naar de top waar jullie beloond worden met een prachtig panorama beeld over de stad.

Aan de slag bij Liyo 
Dag 10 – dag 13 

Jullie gaan weer verder met activiteiten bij het project Liyo.

Het einde is alweer in zicht! 
Dag 14 

De reis is alweer bijna afgelopen en hopelijk zijn de dagen voorbij gevlogen! Het is alweer bijna tijd om terug te keren naar Blantyre waar jullie weer vandaan naar huis vliegen. In Zomba is tijd om de laatste souvenirs te kopen en om te relaxen. De twee weken in Malawi wordt afgesloten met een kampvuur.

Een koffer vol mooie herinneringen
Dag 15

Door onze lokale collega’s worden jullie afgezet op het vliegveld in Blantyre. Met het Malawiaanse leven in jullie gedachten en een koffer vol mooie herinneringen stappen jullie in het vliegtuig terug naar huis.

Ervaringen

“Een week geleden is onze dochter Roos teruggekomen uit Malawi,  waar ze was met de andere leerlingen van CSG Jan Arentsz. Ze heeft enorm genoten van de reis en het werken bij de projecten. We genieten van haar verhalen, foto’s en ervaringen, wat een indrukwekkende reis heeft ze gemaakt, wat een mooie kans!. Roos hoopt in de toekomst nog een keer terug te keren, zo vol is ze van alles!

Wij zijn onder de indruk van de goede organisatie van deze reis en willen jullie dan ook hartelijk bedanken voor jullie aandeel hierin!”

Ouders van een leerling CSG Jan Arentsz – november 2016