YODEP

Vrijwilligerswerk in Malawi bij Yodep


Project

Bij dit project begint jouw dag met een klein wandelingetje door de community waar jouw aanwezigheid waarschijnlijk niet onopgemerkt zal blijven. Ofwel grote kans dat er een flink aantal kindjes met je oploopt het bruggetje over richting YODEP’s centrum. De organisatie is gevestigd in de prachtige omgeving rondom Nteche village, dat net iets buiten de stad Zomba ligt. YODEP is een breed en goed georganiseerd project waar Be More al sinds haar beginjaren mee samenwerkt. Als vrijwilliger betekent dit een zekere mate van (woon)comfort en de mogelijkheid om met veel verschillende doelgroepen te werken.

De organisatie werkt intensief samen met tieners die ze door middel van sport en spel samenbrengen. Daarnaast bieden ze directe hulp aan kwetsbare mensen uit de community door ze bijvoorbeeld te voorzien in onder andere voedsel en onderwijs. Het jonge enthousiaste team brengt daarnaast ook mensenrechten onder de aandacht van de gemeenschap en probeert de verspreiding van HIV/aids tegen te gaan door het geven van voorlichting. Tot slot houden ze zich bezig met microkredieten om de inwoners meer te betrekken bij de opbouw van hun eigen community. Inmiddels zijn er al zeker 70 vrouwengroepen die succesvol hun eigen bedrijfje runnen door dit kleine extra zetje in de rug!

Dit project is heel erg geschikt voor vrijwilligers die zich eerst heel breed willen oriënteren en daarna graag willen specificeren. En je zou het misschien niet verwachten maar ook voor mensen die veel van ICT weten ligt hier een uitdaging! YODEP beschikt namelijk sinds kort over een ICT centrum waarmee ze jongeren de mogelijkheid bieden om te leren werken met computers. In de toekomst is er het plan om ook workshops te organiseren. Hoe stel je een CV op? Hoe werkt Office? Hoe gebruik je social media? Helaas laat de stroom aansluiting nog even op zich wachten en vinden de eerste workshops op laptops plaatst bij de nabijgelegen basisschool. Op het gebied van ICT liggen liggen hier veel uitdagingen!

Werk

Bij YODEP houd je je bezig met verschillende werkzaamheden:

 • Lifeskills: Het bijbrengen van life skills (zoals leren plannen voor de toekomst, sociale en financiële vaardigheden) is een manier om de armoedecirkel te doorbreken. Als vrijwilliger kun je hierbij helpen of kun je zelf nieuwe manieren bedenken om deze vaardigheden over te brengen.
 • HIV/aids: Door het aanbieden van vrijwillige HIV/aids testen, het geven van voorlichting en het distribueren van condooms zet YODEP de strijd in tegen HIV/aids. Als vrijwilliger kun je bijvoorbeeld helpen bij het geven van voorlichtingen op scholen.
 • Huisbezoeken: YODEP werkt in de gemeenschap, en bezoekt dus ook veel kwetsbare gezinnen thuis. Als vrijwilliger ga je mee de dorpjes in om in kaart te brengen waar de behoeftes liggen en waar eventuele ondersteuning kan worden geboden. Soms help je met het repareren van een kapot dak, een andere dag haal je een jerrycan water voor een hulpbehoevende oudere.
 • Sport en spelactiviteiten: Sport en spel zijn belangrijke manieren om kinderen en jongeren te motiveren. Sportief aangelegd? Grijp dan nu je kans! Het project heeft een multifunctioneel sportveld gedoneerd gehad dat veel mogelijkheden biedt.
 • Voorlichting: Er wordt door YODEP veel gedaan aan voorlichting over verschillende onderwerpen. Zo wordt er voorlichting gegeven over persoonlijke hygiëne, watergebruik, sanitatie en veel meer.
 • ICT centrum:  YODEP heeft sinds kort een ICT centrum. waar jongeren de mogelijkheid willen geven te leren werken met computers. In de toekomst willen ze hier ook workshops gaan houden, zoals bijvoorbeeld over het opstellen van een CV, leren omgaan met Office en door de inzet van social media te gebruiken. Dit centrum is een van de weinige plekken in de wijde omgeving dat beschikt over computers.
 • Onderwijs: YODEP biedt onderwijs aan op 3 kleuterschooltjes in hun verzorgingsgebied. Als vrijwilliger kun je je hier bezighouden met lesgeven (bijvoorbeeld Engels, rekenen, lezen), het organiseren van activiteiten en tijd doorbrengen met de kinderen. Tijdens vakantieperiodes wordt er minder aandacht besteed aan deze activiteiten.
 • Microkredieten: YODEP werkt met ongeveer 70 vrouwengroepen in de dorpen rondom het centrum, die samen sparen en elkaar kleine leningen verstrekken. Als vrijwilliger kun je deze bijeenkomst bijwonen en meehelpen met de organisatie hier van.
 • En verder…: Naast deze werkzaamheden zijn er nog veel meer dingen waar je aan de slag kunt. Bijvoorbeeld het werken in een bibliotheek, de registratie van wezen en andere kwetsbare kinderen of helpen in een van de moestuinen.
Verblijf

Je verblijft met eventuele mede-vrijwilligers in een vrijwilligershuis met meerdere slaapkamers, op ongeveer 500 meter van het project. De huismoeder/vader maakt je wegwijs in huis, in de buurt, kookt voor je en maakt schoon. Tegen een kleine vergoeding kan hij/zij ook de was voor je doen.

Je betaalt de projectleider een vaste bijdrage van € 7 per week voor het salaris van de huismoeder.. Er is elektriciteit aanwezig. Voor ongeveer € 4 ben je met een taxi binnen 15 minuten in het centrum van Zomba waar je winkeltjes, restaurants en internetcafés kunt vinden.

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 20176 maart 2017
20 maart 2017
3 april 2017
17 april 20171 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 201712 juni 2017
26 juni 2017
10 juli 2017
24 juli 20177 augustus 2017
21 augustus 20174 september 2017
18 september 2017
2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 201713 november 2017
27 november 201711 december 2017

Tijdens de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar zal het project Yodep gesloten zijn.

Bijzonderheden Malawi

De communityprojecten in Malawi kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Malawi in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. De perioden van schoolvakanties zijn van half december tot half januari, begin tot eind april en half juli tot half september. In deze perioden zijn de projecten dus wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als leraar op een school aan de slag zou willen gaan.

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 860 € 977 € 1094 € 1211 € 1328 € 1445 € 1562 € 1679 € 117

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

  • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
  • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
  • Eigen contactpersoon voor al je vragen
  • Advies bij het boeken van je ticket
  • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
  • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
  • Toegang tot de Be More Community
  • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
  • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

  • Pick-up van het vliegveld
  • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
  • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
  • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
  • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
  • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
  • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

  • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

  • Retourticket Amsterdam – Blantyre v.v.
  • Visum Malawi
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een nacht in een dorm kost USD 10)
  • Vervoer van en naar Zomba als je in je vrije tijd boodschappen wilt doen, uit eten gaat en deelneemt aan weekendtrips
  • Salaris voor je huisvader/moeder (ongeveer € 7 per week)
  • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een rit met de taxi kost je ongeveer € 40)
  • Eten en drinken.
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

“Als een echt Malawiaans meisje tilde ik de zware emmer boven op mijn hoofd en begon er mee te lopen. Met mijn kiezen op elkaar trillend steeds een stapje erbij. Ik moest en zou dit op mijn hoofd dragen. Pfoe wat was dit lastig.. ”
Eveline van IJmeren

“Er werden een aantal echt Afrikaanse gospelsongs ten gehore gebracht, geweldig! En toen was het tijd voor een groepsfoto en gedag te zeggen. Ik zal nog regelmatig aan deze mensen terugdenken”.
Agnes van der Sleen- de Bruin

“In het kader van HIV/AIDS, organiseert Yodep de group therapy. De training is een groot succes, met zang en dans lijkt iedereen zijn omgeving even te vergeten. Er komen onderwerpen als medicijnen, TBC en hygiëne aan de orde en via een spel wordt nog eens uitgebreid behandeld hoe men besmetting kan voorkomen.”
Josje

“De spelletjes doos was er een waar je als Nederlander niet veel mee kunt: Een kapotte bal, een paar oncomplete puzzels, kleurpotloden met volle kleurboekjes en een paar poppen. Echter was het super mooi om te zien hoe de kids daar zo ontzettend gelukkig van werden.”
Tijs Harmsen

“Wat trouwens erg leuk is, is dat ze hier veel vuurvliegjes hebben ’s avonds. Ik had ze nog nooit eerder gezien maar het is een mooi gezicht hoe al hun konten oplichten.”
Dorien van Kranenburg

Dag- en weekendtrips

Tijdens je verblijf in Malawi heb je de kans nog meer te ontdekken van dit bijzondere land. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Ontdek Zomba samen met een local of ga een weekend op stap. Kies uit het Liwonde National Park, Cape Maclear of Mulanje Mountain.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Malawi.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!

Boek dit project

 • Malawi

 • Onderwijs, Zorg, Gehandicapten, Sport en Spel & Bouwen en Klussen

 • Jong tot Oud

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 860

[avia_codeblock_placeholder uid="0"]
[avia_codeblock_placeholder uid="1"]
[avia_codeblock_placeholder uid="2"]
[avia_codeblock_placeholder uid="3"]

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten

Filipijnen kids sminken fun

Prime Center

Vrijwilligerswerk op de Filipijnen bij Prime Center


Project

Prime Center is een bijzondere onderwijsinstelling waar kinderen met en zonder beperking samen naar school gaan. Er komen maar liefst 100 kinderen naar deze school variërend in de leeftijd van 3 tot 20 jaar. Veel van deze kinderen zijn autistisch of hebben ADHD. Daarnaast zijn er een paar kinderen met het syndroom van down. Als vrijwilliger bij dit project assisteer je de lokale docenten tijdens de lessen en help je bij de buitenschoolse activiteiten. Misschien organiseer jij wel een onvergetelijk waterballonnen gevecht voor deze kinderen?

Het centrum is een onderwijsinstelling voor kinderen met en zonder beperking. Er komen zo’n 100 kinderen naar deze school in de leeftijd van ongeveer 3 tot 20 jaar. Veel van deze kinderen zijn autistisch hebben ADHD en er zijn enkelen met het syndroom van down. Het bijzondere aan dit project is dat er zowel kinderen met als zonder beperking samen naar school gaan. Er wordt met een vast gestructureerd programma gewerkt voor de kinderen waarbij veel aandacht is voor individuele ontwikkeling van ieder kind. Het programma is onder andere gericht op stimulatie van de zintuigen en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Daarnaast is het het doel van dit programma om de kinderen zo goed mogelijk zelfstandig te laten functioneren in de maatschappij.

Als vrijwilliger kom je in een warm docententeam terecht dat je graag onder hun hoede neemt. De school beschikt onder meer over een fijne speelzolder waar je onder meer kunt schommelen met de kids maar ook activiteiten kunt verrichten als ‘oefenen met op je stoel zitten’. Wat zeker is: op Prime is altijd wat te beleven. Dat komt ook door de vele speciale activiteiten en themamaanden die er worden georganiseerd.

Werk

Als vrijwilliger kun je bij het Prime Center onder andere het volgende doen:

 • Assisteren tijdens de lessen: Je assisteert de lokale docenten bij de activiteiten tijdens de lessen. Afhankelijk van de groep waarin je helpt, assisteer je onder andere bij leren lezen, schrijven, creatieve activiteiten, spelletjes doen, etc. Lichamelijke beweging is ook een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. De kinderen hebben vaak veel baat bij lichamelijke activiteiten omdat ze hier hun energie in kwijt kunnen. Er is een grote speelruimte op de bovenverdieping van de school waar vaak activiteiten worden georganiseerd en op vrijdag is er een aangepast lesprogramma waarbij de kinderen van alle klassen samen spelen.
 • Persoonlijke aandacht voor de kinderen: Veel kinderen verliezen hun concentratie snel, en als vrijwilliger kun je hierin veel betekenen voor de kinderen door ze extra persoonlijke aandacht te geven tijdens de lessen. Een kleine aanmoediging, een sticker.. het zit hem in de kleine dingen.
 • Logopedie: Veel kinderen die naar school gaan bij het Prime Center Foundation kunnen niet praten. Als je ervaring hebt als logopedist kun je hierin erg veel betekenen voor de kinderen en ook de docenten, die graag willen leren op welke manier ze de kinderen hierin het beste kunnen helpen en begeleiden.
Verblijf

Vrijwilligers verblijven daarom samen met de vrijwilligers van de andere projecten in het Mayflower Hotel in Cebu City, op basis van logies. In het hotel deel je een kamer en badkamer met een andere vrijwilliger. Je kamer beschikt over airconditioning, een televisie en warm water. Je kunt niet zelf koken in het hotel, maar er zijn genoeg winkeltjes en restaurantjes in de nabije omgeving om eten te halen. Ook beschikt het Mayflower hotel zelf over een restaurant waar de hele dag gratis drinkwater beschikbaar is.

Zoals veel steden op de Filipijnen heeft Cebu City niet één centrum waar alle faciliteiten zich bevinden, maar liggen deze verspreid over de stad. Vanaf het Mayflower hotel ben je binnen enkele minuten bij een aantal grote winkelcentra waar je verschillende supermarkten en ook veel restaurantjes kunt vinden. Je kunt op het project niet mee lunchen, dus je kunt zelf eten meenemen. Reken op ongeveer € 10 per dag aan kosten voor eten en drinken (dat bedrag zal lager uitvallen als je bij lokale restaurantjes eet).

mayflower hotel  mayflower hotel

Data & Details

Voorwaarden

Behalve de basisvoorwaarden gelden er voor dit project geen aanvullende voorwaarden. Het is wel belangrijk om affiniteit te hebben met de doelgroep van dit project.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 20176 maart 2017
20 maart 2017
3 april 2017
17 april 20171 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 20177 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 201713 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

Prime Center zal gesloten zijn tijdens de volgende data:

25 december 2017 – 1 januari 2018

26 maart 2018 – 30 maart 2018

Bijzonderheden Filipijnen

De Filipijnen heeft gedurende het jaar veel public holiday’s. Houd er rekening mee dat je door deze public holiday’s tijdens je projectperiode soms een (of meerdere) vrije dag kan hebben. Op de website van de ambassade van de Filipijnen vind je een overzicht van alle public holidays (let op; soms blijken de data in de praktijk nog wel eens afwijkend te worden gehanteerd, dit is helaas buiten onze macht). Indien nodig hebben wij onze startdata op de public holidays aangepast. Je kunt bij data & details dus precies zien wanneer je bij een project op de Filipijnen kunt starten.

Kosten

De minimale periode om als vrijwilliger bij Prime Center aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 790 € 919 € 1048 € 1177 € 1306 € 1435 € 1564 € 1693 € 129

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

  • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
  • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
  • Eigen contactpersoon voor al je vragen
  • Advies bij het boeken van je ticket
  • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
  • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
  • Toegang tot de Be More Community
  • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
  • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

  • Pick-up van het vliegveld
  • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
  • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
  • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
  • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
  • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
  • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

  • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

  • Retourticket Amsterdam – Cebu v.v.
  • Visum Filipijnen als je meer dan 59 dagen verblijft
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk
  • Eten en drinken
  • Weekendtrips
  • Vervoerskosten van en naar het project
  • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

Op de laatste vrijdag hadden Rosalie en ik wat activiteiten bedacht om onze tijd op Prime leuk af te sluiten. We schminkten de kinderen en deden o.a. de Kabouter Plop dans. Dit was erg leuk!! De kinderen vonden het geweldig en dansten goed mee!’

‘Vandaag heb ik een presentatie gegeven aan de docenten van het Prime Center over veel voorkomende ziekten in het regenseizoen. Ik heb hier onder andere aandacht besteed aan algemene hygiëne en ziekten als hepatitis A, buiktyfus en dengue. Voor de docenten een hele nuttige dag omdat het hen inzicht heeft gegeven in situaties wanneer een bezoek aan de dokter wel of niet vereist is.’

Sinta

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project

 • Filipijnen

 • Onderwijs

 • Kinderen

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 790

[avia_codeblock_placeholder uid="4"]
[avia_codeblock_placeholder uid="5"]
[avia_codeblock_placeholder uid="6"]
[avia_codeblock_placeholder uid="7"]

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten

Lwengo

Vrijwilligerswerk in Oeganda bij Lwengo


Project

Om bij de poort van Lwengo te komen moet je een ellenlange rode zandweg volgen die diep de arme binnenlanden van Oeganda in slingert. Daar aangekomen wacht het enthousiaste Lwengo-lokale team op je. Het team zet zich met hart en ziel in om de armoede in dit gebied tegen te gaan. Jouw hulp is heel erg welkom! Bijvoorbeeld door te helpen bij de bouw van watertanks, aandacht te besteden aan de kwetsbaren uit de gemeenschap (o.a. gehandicapte kinderen) of door je kennis in te zetten bij de diverse hoopvolle inkomstengenererende projecten die er inmiddels lopen. Wil jij echt aan de slag met de lokale bevolking (ouderen, kinderen, gehandicapten) en schrik jij niet snel terug voor weinig comfort (lees: een zéér provisorische douche) dan is dit project wellicht echt iets voor jou!

Met diverse programma’s voor kinderen en volwassenen wordt er op verschillende terreinen door Lwengo gewerkt om de armoede te bestrijden en om mensen de middelen te geven om op eigen benen te staan. Zo hebben er inmiddels honderden kinderen in deze omgeving toegang tot de basisschool. Ook hebben ze een klas binnen de school waar gehandicapte kinderen op hun manier les krijgen. De kinderen krijgen een bestaan en worden niet thuis gehouden vanwege schaamte of onmacht. Daarnaast wordt er ook gezorgd voor basisbehoeften als schoon water, voedselzekerheid en lopen er een hoop programma’s om de bewustwording omtrent gevoelige onderwerpen als hiv/aids te vergroten.

Als vrijwilliger bij dit gevarieerde community-project ga je de ene dag voetballen met de kids van de basisschool, een volgende dag help je een gezin een handje met de bonenoogst en een ander moment bezorg je een gehandicapt kind een onvergetelijke middag door samen wat te kleuren en het nét dat beetje extra aandacht te geven.

Werk
  • Onderwijs: Direct naast het lokale centrumpje van Lwengo is de basisschool gevestigd. Als vrijwilliger kun je de lokale leraren ondersteunen door bijvoorbeeld sport- en spelactiviteiten voor de kids te organiseren. Springtouwen en hinkelspelletjes zijn hier ongekend populair! Soms ga je met een groepje kinderen lezen. Heb je een specifieke leerkrachtachtergrond? Dan is het mogelijk om de lokale leerkracht te helpen bij de Engelse en/of wiskunde les.
  • Aandacht besteden aan gehandicapten in de community: Daarnaast is er een groepje gehandicapte jongeren dat twee keer per week naar school komt. Het spelen en aandacht besteden aan deze gehandicapte kids heeft een belangrijke signaalfunctie naar de rest van de gemeenschap. Het feit dat ‘Mzungu’s’ (buitenlanders) aandacht besteden aan deze (vaak achtergestelde) groep laat indirect zien dat deze bijzondere kinderen er óók mogen zijn!
  • Huisbezoeken afleggen: De lokale medewerkers en dus ook de vrijwilligers leggen veel huisvisites af in deze grote gemeenschap. Dit betekent dat je soms wel 3 kwartier achterop een boda boda zit voordat je bij je plek van bestemming (vaak een klein hutje) aankomt. Een ding is zeker: achterop de motor zul je je ogen uitkijken naar het chaotische community-leven dat zich voor je ogen voltrekt. Tijdens deze huisbezoekjes kom je bijvoorbeeld bij een hulpbehoevende oudere of een alleenstaande hiv-besmette moeder over de vloer. Om het leven van deze mensen te veraangenamen wordt er soms een wasrek en/of energiebesparende stove gebouwd waarbij jij kunt helpen. Vooral het maken van de bakstenen is een behoorlijk inspannend maar bevredigend klusje!
  • Waterputten bouwen: Veel mensen in de gemeenschap hebben geen toegang tot schoon water. Water wordt dan ook met jerrycans uit verrvuilde riviertjes gehaald die vaak ook nog eens kilometers verderop liggen. De aanleg van een watertank zorgt er voor dat er gemiddeld 4 gezinnen toegang hebben tot schoon drinkwater en ziektes zienderogen afnemen. Als vrijwilliger is het soms mogelijk om te helpen bij het bouwen van een dergelijke kostbare nieuwe waterput.
  • & Nog veel meerElke dag bij Lwengo is anders. Het komt geregeld vooor dat de dag een onverwachte wending krijgt en je dagprogramma er ineens héél anders uitziet. Een flexibele opstelling is dus een vereiste! Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Dan kun je je hart ophalen tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de ‘womens club’. De vrouwen laten je graag zien hoe je mandjes maakt van bananenblad om die vervolgens weer te verkopen op de lokale markt. Soms kun je ook een dagje meelopen op het health centre van Lwengo waar je meehelpt bij administratieve klusjes en bijvoorbeeld ziet hoe de kindjes worden gewogen.
Verblijf

Kies je voor dit project dan woon je in een klein dorpje in het district Lwengo dat een half uur van Masaka is verwijderd. Vanuit het achtertuintje van het vrijwilligershuis zie je letterlijk hoe het dagelijks leven van de mensen in deze community zich voltrekt. Er zijn in deze gemeenschap veel kinderen die jou ‘Mzungu’ (buitenlander) vaak staan op te wachten wanneer je terug komt het project. Privacy en comfort zijn dan ook niet de sleutelwoorden van Lwengo. Douchen betekent hier: handigheid ontwikkelen met de ‘douchezak’ terwijl je in een kleine ruimte staat waar de muren slechts tot schouderhoogte reiken. Maar: daar krijg je een onvergetelijk uitzicht over de maïs- en bananenplantages voor terug!

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden. Omdat lesgeven een onderdeel van je werkzaamheden is, verwachten we bovendien dat je de Engelse taal goed beheerst. Twijfel je hierover? Overleg dan gerust even met ons.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 20176 maart 2017
20 maart 2017
3 april 2017
17 april 20171 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 201712 juni 2017
26 juni 2017
10 juli 2017
24 juli 20177 augustus 2017
21 augustus 20174 september 2017
18 september 2017
2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 201713 november 2017
27 november 201711 december 2017

Inbegrepen

Tijdens projectdagen wordt er voor je (lokale) ontbijt, lunch en avondeten gezorgd.

Bijzonderheden Oeganda

De communityprojecten in Oeganda kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Oeganda in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. De perioden zijn van begin december tot eind januari, half april tot half mei en begin augustus tot begin september. In deze perioden zijn de projecten dus wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als een leraar op een school aan de slag zou willen gaan.

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 1060 € 1270 € 1480 € 1690 € 1900 € 2110 € 2320 € 2530 € 210

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

   • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
   • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
   • Eigen contactpersoon voor al je vragen
   • Advies bij het boeken van je ticket
   • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
   • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
   • Toegang tot de Be More Community
   • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
   • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

   • Pick-up van het vliegveld
   • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
   • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
   • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
   • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
   • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
   • Maaltijden
   • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

   • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

   • Vliegticket Amsterdam – Entebbe v.v.
   • Visum Oeganda
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk
   • Weekendtrips
   • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk
   • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

*De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

‘Leuk om je onder te dompelen in het communityproject Lwengo. Elke dag ziet er anders uit. Leuk om zoveel verschillende werkzaamheden te doen en op deze manier het Oegandeze leven echt te leren kennen’.
Bart Latour

‘Ik heb gezellig met Hussein een beetje gekleurd en spelletjes gedaan. Hussein is een gehandicapte jongen van rond de 12 jaar. Je kan eigenlijk amper met hem communiceren maar hij is enorm blij als je hem wat extra aandacht geeft. Hij heeft eigenlijk wel een beetje mijn hart gestolen.’

Het is heel dubbel om weer tuis  te zijn. Ik mis Oeganda wel, de kinderen, het weer, de relaxedhed van de mensen, de dankbaarheid. Na drie maanden heb ik daar toch wel iets moois opgebouwd. Ik hoop ooit nog een keer terug te kunnen en al die mensen die ik ontmoet heb daar weer te zien.(
Marieke

‘Na alle heftige dingen doordeweeks, was het fijn even de toeristische dingen te gaan doen. Oeganda is het mooiste land dat ik ooit gezien heb. Zoveel verschillende landschappen,prachtige dieren en ontzettend warme inwoners. Het is echt waar. Als je hier eenmaal geweest bent, dan wil je terug. Mijn hart is gesmolten voor Oeganda.’
Dani-Jelle Verwegen

‘Het is heel dubbel om weer thuis  te zijn. Ik mis Oeganda wel, de kinderen, het weer, de relaxedheid van de mensen, de dankbaarheid. Na drie maanden heb ik daar toch wel iets moois opgebouwd. Ik hoop ooit nog een keer terug te kunnen en al die mensen die ik ontmoet heb daar weer te zien.’
Marloes Nagelhout

Verbazing over hoe mensen hier leven, verbazing over hoe inefficient het project soms vaak te werk gaat, verbazing over hoe gehandicapte kinderen vaak aan de kant worden gezet en verbazing over hoe het hele dorp komt opdagen bij een begrafenis.’
Jeske Roozen

Dag- en Weekendtrips

Tijdens je verblijf in Oeganda heb je de kans nog meer te ontdekken van dit bijzondere land. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Ontdek de hoofdstad Kampala of volg een workshop koken bij de Oegandese Mama’s.

Voor de weekenden bieden we twee programma’s aan. Een weekend ontspannen bij Lake Bunyonyi of op avontuur naar Murchison Falls.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Oeganda.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het contactformulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project

 • Oeganda

 • Community

 • Kinderen

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 1060

[avia_codeblock_placeholder uid="8"]
[avia_codeblock_placeholder uid="9"]
[avia_codeblock_placeholder uid="10"]
[avia_codeblock_placeholder uid="11"]

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten