FOHO

Vrijwilligerswerk in Oeganda bij FOHO


Project

Wanneer je voor vrijwilligerswerk bij FOHO kiest, kies je voor de problematiek van het stadsleven in Masaka en de omliggende sloppenwijken. Je werkt ondermeer intensief samen met (voormalige) straatjongeren en meisjes die te maken hebben gehad met de problemen van de straat . Je moet daarom stevig in je schoenen staan wil je bij dit project aan de slag gaan. Aan de andere kant is dit een ontzettend mooi project, al is het maar omdat er zoveel hoopvolle ontwikkelingen plaatsvinden. Zo bezoek je met enige regelmaat jongeren die met hulp van FOHO weer thuis wonen, naar school gaan of – zoals in het geval van de kleine Haiko – gescout zijn voor het nationale voetbalteam van Oeganda.

Onder de bezielende leiding van projectleider Musaka en met een enthousiast team van lokale vrijwilligers ondersteunt FOHO vele families en jongeren. Het team is actief in Nyendo, een voorstadje van Masaka maar het doet ook veel goed werk in de afgelegen communities rond Lake Victoria. Het project biedt onder meer psychologische hulp en praktische ondersteuning aan straatkinderen, kinderen met een handicap, en meisjes die het slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld. Met de hulp van vrijwilligers wordt er veel aan voorlichting gedaan zodat problemen bij de basis worden aangepakt.

FOHO initieert een intensief straatjongeren-programma en organiseert daarnaast diverse praatgroepen voor jongeren die opgroeien met de dagelijkse problemen van de stad (hiv/aids, geweld etc.). Daarnaast organiseert FOHO bijvoorbeeld ook diverse schoonmaakprojecten in de stad en worden er spelletjes-dagen voor kinderen georganiseerd en (weerbaarheids)trainingen aan vrouwen gegeven. Als vrijwilliger ga je onder meer mee op ‘straat outreach’ om straatkinderen op te sporen. Hierbij wordt geprobeerd om het vertrouwen van de straat-kids te winnen en ze kennis te laten maken met FOHO. Dit is vaak een langdurig en intensief proces.

Wanneer de kinderen zich vervolgens een aantal weken aan de afspraken houden (‘op tijd komen’, ‘niet vechten’ etc.) dan is het tijd voor de tweede fase waar wordt geprobeerd om de kinderen te laten afkicken van de drugs. FOHO probeert vervolgens in gesprek te gaan met zowel de kinderen als ouders en streeft ernaar de kinderen weer bij familieleden onder te brengen.

Als vrijwilliger bij FOHO zie je veel ellende maar daar staan ook veel hoopvolle ontwikkelingen tegenover. Zo bezoek je regelmatig voormalige straatjongens die inmiddels werken, naar school gaan of in het geval van Jjuuko ook weer een voorbeeld zijn voor ándere straatkinderen: ‘Super trots waren we op Jjuuko (voormalig straatjongen) die vol vuur aan de andere jongens kwam vertellen hoe belangrijk het is om je dromen waar te maken.’

Werk

Als vrijwilliger bij het project FOHO kan je onder andere het volgende doen:

 • Voorlichting & training: Er wordt door FOHO veel voorlichting gegeven aan kinderen en jongeren over allerlei onderwerpen zoals de puberteit en de rechten van een kind. FOHO maakt ook gevoelige onderwerpen bespreekbaar zoals de problematiek rondom hiv/aids. Daar hoort ook het organiseren van testdagen en het uitdelen van condooms bij. Als vrijwilliger help je mee bij het geven van voorlichting op scholen of in meeting centers. Heb je de draai te pakken en vind je het leuk dan is het ook mogelijk om nieuwe onderwerpen uit te werken.
 • Huisbezoeken: Als vrijwilliger ga je af en toe mee op huisbezoek bij kwetsbare families uit de omgeving. Om te inventariseren waar behoefte aan is en op verschillende vlakken ondersteuning te bieden. Dit betekent dat je de ene keer heel fysiek bezig bent door een stove te maken of door het dak van een huis te repareren. De andere keer is er juist behoefte aan een luisterend oor en wat extra aandacht.
 • Skills-vakken, spelletjesdagen organiseren en meer: FOHO zet zich in voor veel verschillende doelgroepen inde community’s waarin ze werkzaam zijn. Zo lopen er verschillende ‘skills’-vakken voor meisjes/vrouwen. Hier worden de meiden bijvoorbeeld opgeleid tot kapster en een andere groep meiden leert om hun eigen kleding te maken. Op die manier kunnen deze meiden (vaak afkomstig uit de prostitutie en/of op jonge leeftijd zwanger) hun eigen inkomsten verdienen wat hen in staat stelt een toekomst voor zichzelf op te bouwen. Daarnaast worden er bijvoorbeeld ook spelletjesdagen voor kinderen en activiteiten voor ouderen georganiseerd. Heel divers dus!
 • Verspreiden koffieplantenAls vrijwilliger kun je volop helpen met community-work (dish-reks maken, rieten daken repareren). Maar je kunt bijvoorbeeld ook aan de slag op de passiefruit- of koffieplantage. Met deze plantages helpt FOHO steeds meer mensen op een langdurige duurzame wijze. Zo leert men kwetsbare families hoe men deze planten zélf kan kweken zodat het gezin vervolgens 15 jaar lang kan oogsten. De bescheiden winst stelt families in staat om eten te kopen en hun kinderen naar school laten gaan.
 • Bezoek aan de ‘fishing villages’: FOHO is voornamelijk actief in Nyendo, maar doet ook veel goed werk in de afgelegen communities rond Lake Victoria. Ondanks de schilderachtige ligging is er veel ellende in deze zogeheten ‘fishing villages’. Veel met hiv-besmette vrouwen ontvluchten de stad om hun leven hier in anonimiteit te slijten. Met alle gevolgen van dien.
 • Nieuwe plannen: FOHO is continu bezig met het in kaart brengen van nieuwe doelgroepen. Zo loopt er momenteel een redelijk nieuw traject waar ouders van Albino-kinderen hulp krijgen en de omgeving wordt voorgelicht over deze kinderen die slechts pigment missen in hun huid, maar daarnaast heel gewoon zijn.
Verblijf

Je woont in een vrijstaand vrijwilligershuis midden in Nyendo dat op een (afgeschermd) terrein ligt met een aantal andere huisjes. Dit huisje is in tegenstelling tot veel andere partner projecten in Uganda voorzien van een twee badkamers die redelijk aan de westerse maatstaven voldoen. Binnen 10 minuten ben je bij het kantoortje van FOHO van waaruit de diverse activiteiten worden georganiseerd. Via de hoofdweg kun je overdag prima naar het bruisende en gezellige Masaka lopen waar je lekker kunt eten en shoppen.

Data & Details

Voorwaarden

Behalve voor de basisvoorwaarden zijn er voor dit project geen aanvullende eisen.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 20176 maart 2017
20 maart 2017
3 april 2017
17 april 20171 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 20177 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 201713 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

Bijzonderheden Oeganda

De communityprojecten in Oeganda kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Oeganda in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. De perioden zijn van begin december tot eind januari, half april tot half mei en begin augustus tot begin september. In deze perioden zijn de projecten dus wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als een leraar op een school aan de slag zou willen gaan.

Kosten

De minimale periode als vrijwilliger om aan de slag te gaan bij FOHO is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra wk
€ 900 € 1065 € 1230 € 1395 € 1560 € 1725 € 1890 € 2055 € 165

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

   • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
   • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
   • Eigen contactpersoon voor al je vragen
   • Advies bij het boeken van je ticket
   • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
   • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
   • Toegang tot de Be More Community
   • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
   • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

   • Pick-up van het vliegveld
   • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
   • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
   • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
   • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
   • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
   • Lunch op het project
   • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

   • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

   • Vliegticket Amsterdam – Entebbe v.v.
   • Visum Oeganda
   • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk
   • Eten & drinken
   • Weekendtrips
   • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk
   • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

*De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Dag- en weekendtrips

Tijdens je verblijf in Oeganda heb je de kans nog meer te ontdekken van dit bijzondere land. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Ontdek de hoofdstad Kampala of volg een workshop koken bij de Oegandese Mama’s.

Voor de weekenden bieden we twee programma’s aan. Een weekend ontspannen bij Lake Bunyonyi of op avontuur naar Murchison Falls.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!

Boek dit Project

 • Oeganda

 • Community

 • Straatkinderen

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 900

[avia_codeblock_placeholder uid="0"]
[avia_codeblock_placeholder uid="1"]
[avia_codeblock_placeholder uid="2"]
[avia_codeblock_placeholder uid="3"]

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten