Malawi Chayof met jongeren werken lesgeven
Malawi Yodep2014-05-05 11.58.05
Malawi vrijwillgerswerk werken met dieren inkomstengenerende projecten
Malawi vrijwilligerswerk omgeving afgelegen middle of nowhere

Vrijwilligerswerk in Malawi bij Chayof

Project

In Chinamwali, een levendig voorstadje van Zomba, bevindt zich het Chayof centrum. Het werk dat de organisatie doet is voornamelijk gericht op de allerkleinsten en jongeren. Er draaien diverse hoopvolle programma’s waarmee Chayof deze groepen probeert te behoeden voor de risico’s die het gebrek aan kansen in deze regio en de grote armoede en werkeloosheid met zich meebrengen.

Elke ochtend komen de allerkleinsten naar Chayof toe voor kleuteronderwijs of voor de eerste klassen van de basisschool. Dans mee met de kinderen, geef ze wat extra aandacht in de pauze of denk samen met de leraren na over de volgende les of spelletjes middag. Of ben je liever actief bezig? Ga dan mee op huisbezoek, doe de was voor een oudere of sta ouders bij in het bedenken van praktische oplossingen voor hun gehandicapte kind. Vrijwilligers bij dit project kunnen bij lopende programma’s aan de slag, maar er zijn bij Chayof ook veel mogelijkheden om nieuwe ideeën uit te voeren.

Ben je sportief aangelegd? Chayof heeft sinds een tijdje haar eigen voetbal- en netbal-team opgericht. Op deze wijze komen jongeren uit de gemeenschap bij elkaar om op een positieve en sportieve wijze bezig te zijn. De input, inzet en ideeën van de vrijwilligers komen goed van pas. Maar toekijken en aanmoedigen mag ook natuurlijk!

Kies je voor dit project dan bestaat er een grote kans dat ook jij aangestoken wordt door het enorme enthousiasme van projectleider Thonix die elke vrijwilliger met open armen ontvangt. Maar let op! Voor je het weet sta ook jij ’s ochtends – net als Thonix-  om het hardst mee te dansen in de kleuterschool.

Werk

Bij Chayof houd je je bezig met verschillende werkzaamheden:

   • Huisbezoeken: Chayof heeft een Home Based Care programma waaraan je als vrijwilliger deel kan nemen. Dit houdt in dat je samen met iemand van Chayof de community in gaat om ouderen, zieken en kwetsbare kinderen te bezoeken en te ondersteunen.
   • Kleuterschool: onderdeel van het vaste programma van Chayof is aan de slag gaan bij de ochtendkleuterschool. Dit schooltje stelt ouders in staat om makkelijker werk te vinden, maar het biedt ook onderdak en onderwijs aan weeskinderen. De kinderen worden hier voorbereid op de basisschool. Als vrijwilliger ondersteun je de leerkrachten, zet je samen nieuwe activiteiten op en dans en zing je met de kinderen. Naast de kleuterschool, kun je ook meehelpen in de eerste twee klassen voor de basisschool of in het middag en avond onderwijs aan tienermoeders en andere volwassenen. Tijdens vakantieperiodes staat het programma op de kleuterschool op een laag pitje.
   • Youth Club: door jongeren verschillende programma’s aan te bieden op het gebied van onderwijs, sport en spel, probeert Chayof hen te behoeden voor de risico’s die armoede, werkeloosheid en een gebrek aan kansen met zich meebrengt. Vrijwilligers kunnen met bestaande programma’s aan de slag, maar kunnen ook samen met de gemeenschap nieuwe ideeën opzetten en uitvoeren
   • Sport: Chayof heeft haar eigen voetbal- en netbal-team opgezet. Op deze wijze komen de jongeren bij elkaar en wordt hen een alternatief voor het leven op de straat geboden.  De input, inzet en ideeën van de vrijwilligers komen hier goed bij van pas.
   • HIV-aids support group: deze support group, bestaande uit zowel mannen als vrouwen die besmet zijn met HIV/aids komt wekelijks bij elkaar. Vaak door middel van zang en dans leert de groep om om te gaan met de problemen die HIV/aids met zich mee brengt. Zij slaan ook de handen in een door middel van het opzetten van kleine bedrijfjes waarbij de winsten terug vloeien naar de mensen in de community.
   • En verder…: sluit aan bij de wekelijkse meiden- of jongerengroep en praat over relaties en seksualiteit. Of misschien is het uitmesten van de hokken van de dieren wat voor jou aangezien er  diverse inkomstengenerende geiten- en koeienprojecten in de gemeenschap lopen.
Verblijf

Je verblijft met eventuele mede-vrijwilligers, waar je een kamer mee deelt, in een vrijwilligershuisje in de buurt  van het project. De lokale omstandigheden zijn primitief, houdt hier rekening mee. De huismoeder maakt je wegwijs in huis, in de buurt, kookt voor je en maakt schoon. Tegen een kleine vergoeding kan ze ook de was voor je doen, Je betaalt de projectleider een vaste bijdrage van € 7 per week voor het salaris van de huismoeder. In het  vrijwilligershuis van Chayof is elektriciteit aanwezig. Je basis boodschappen kan je samen met je huismoeder doen op de nabijgelegen Chinamwali markt. Tevens is er gedurende de avond/nacht een bewaker die een oogje in het zeil houdt. Met een minibus ben je snel en goedkoop (€0,30 per rit) in het centrum van Zomba waar je supermarkten, restaurantjes en internetcafés kunt vinden.

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 2017

6 maart 2017
20 maart 2017

3 april 2017
17 april 2017

1 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 2017

7 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 2017

13 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

Tijdens de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar zal het project Chayof gesloten zijn.

Bijzonderheden Malawi

De communityprojecten in Malawi kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Malawi in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. De perioden van schoolvakanties zijn van half december tot half januari, begin tot eind april en half juli tot half september. In deze perioden zijn de projecten dus wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als leraar op een school aan de slag zou willen gaan.

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 850 € 964 € 1078 € 1192 € 1306 € 1420 € 1534 € 1648 € 114

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

  • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
  • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
  • Eigen contactpersoon voor al je vragen
  • Advies bij het boeken van je ticket
  • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
  • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
  • Toegang tot de Be More Community
  • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
  • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

  • Pick-up van het vliegveld
  • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
  • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
  • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
  • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
  • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
  • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

  • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

  • Retourticket Amsterdam – Blantyre v.v.
  • Visum Malawi
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een nacht in een dorm kost USD 10)
  • Vervoer van en naar Zomba als je in je vrije tijd boodschappen wilt doen, uit eten gaat en deelneemt aan weekendtrips
  • Salaris voor je huisvader/moeder (ongeveer € 7 per week)
  • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een rit met de taxi kost je ongeveer € 40)
  • Eten en drinken.
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

“Een explosie van kleur, geur en mooie mensen!”
Danielle Gaasbeek

“Jaaaaa het werkt weer” en zo snel als we kunnen rennen we naar de kraan. Helaas is het van korte duur en ja hoor daar zitten we dan weer zonder water en zonder stroom. It is gone…again!

“Anyone who thinks that sunshine is pure happiness has never danced in the rain”.
Marije Joosse

“Er wordt al heel veel goeds gedaan hier en ik ben onder de indruk van alle inzet en volharding van de lokale volunteers. Daar kunnen wij nog wat van leren. Ik ben blij dat ik deze mensen heb leren kennen!”
Liesbeth

“In de middagen hebben we huisbezoeken gedaan, disco gehad en gekletst tijdens ‘girls to girls’ met meiden rond de 17 jaar over vriendjes en toekomstplannen. Het is heel bijzonder om hierdoor in de Afrikaanse cultuur te duiken.”
Amber Cornelissen

“Om vijf uur wordt ik meestal wakker, omdat dan de oproep voor gebed uit de moskee klinkt. Moslims en christenen leven hier enorm gemoedelijk naast elkaar. Zo bid een moslim hardop als er meer christenen in de groep zijn. Daar kunnen wij in Nederland wel wat van leren!”
Anne van Herpen

“Bij Chayof hebben we meegekeken bij de les en mochten we de HIV-aids Support Group bijwonen. Het is erg goed om te zien dat deze vrouwen elkaar ondersteunen en ze tips krijgen over wat goed voor ze is. Dit keer ging het over gezond voedsel.”
Daphne Leuhof

Dag- en Weekendtrips

Tijdens je verblijf in Malawi heb je de kans nog meer te ontdekken van dit bijzondere land. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Ontdek Zomba samen met een local of ga een weekend op stap. Kies uit het Liwonde National Park, Cape Maclear of Mulanje Mountain.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Malawi.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project
 • Malawi

 • Onderwijs, Bouwen en Klussen, Sport en Spel, Zorg & Gehandicapten

 • Kinderen & Jong tot Oud

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 850

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten