Malawi vrijwilligerswerk kinderen
Malawi vrijwilligerswerk bouwen fysiek bezig zjn
Malawi fysiek bezig zijn en bouwen vrijwillgerswerk

Vrijwilligerswerk in Malawi bij LIYO

Project

Het lokale vrijwilligersteam van LIYO is waarschijnlijk de jongste organisatie waar Be More in Malawi mee samenwerkt. Het zet zich dan ook met hart en ziel in voor de meest kwetsbaren in de community. LIYO opereert vanuit Millimbo, dat midden in het schitterende platteland, een paar kilometer buiten Zomba ligt. Kies je voor LIYO, dan hou je van aanpakken. Daken en huizen repareren, helpen met de oogst, het land bewerken…. Stilzitten is er niet bij!

Maar LIYO doet meer. Zo heeft de organisatie diverse programma’s ontwikkeld waarbij ze de jeugd proberen te behoeden voor de negatieve gevolgen van de grote armoede die er in dit gebied heerst. De werkloosheid onder jongeren is dan ook groot. LIYO biedt deze jongeren daarom allerlei workshops en trainingen waarbij jij kunt helpen. Denk bijvoorbeeld aan voorlichting over hun rechten en plichten, drugsmisbruik, HIV/aids, malaria, tienerzwangerschappen etc. Maar ook trainingen en workshops die gericht zijn op de toekomst. Zoals; hoe vind ik een baan? Hoe word ik financieel zelfstandig?

Daarnaast draait er ook een Home Based Care programma dat zich richt op ouderen, zieken en gehandicapte kinderen. LIYO trekt samen met de vrijwilligers regelmatig de community in om daar de hoognodige zorg aan de meest kwetsbaren in de community te bieden. Hierbij ligt de focus op het bouwen en repareren van huizen en hulp bij het bewerken van het land. Tot slot draait er ook een Early Childhood Development programma dat zich richt op (kleine) kinderen. Dus vind je het leuk om aan de slag te gaan met jonge kids, dan kan dit dus ook bij LIYO!

Werk

Bij LIYO kunnen vrijwilligers zich met de verschillende werkzaamheden bezig houden. Na de een introductieweek werk je als vrijwilliger bij één van de verschillende programma’s op gebied van Jeugd, Kinderen, thuiszorg en HIV/aids voorlichting. Onder deze programma’s vallen verschillende activiteiten, hierbij kun je denken aan:

 • Life skills trainingen en counselling op het gebied van drugsmisbruik, HIV/AIDS, TB en malaria: Hiermee probeert LIYO de mensen in te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn. Als vrijwilliger kun je hier een bijdrage aan leveren door te helpen met het geven van voorlichtingen aan jongeren. Daarbij kun je denken aan het opzetten van activiteiten en/of sport en spel waarbij deze onderwerpen op een andere, creatieve manier onder de aandacht worden gebracht.
 • HIV/aids supportgroup: Leven met HIV/aids is een grote uitdaging zeker omdat hier in Malawi nog een groot taboe op rust. Tijdens de ontmoetingen van de HIV/aids support group wisselen HIV positieve mensen ervaringen uit en steunen zij elkaar. Als vrijwilliger kun je meehelpen met de voorlichting, het bereiden van de gezamenlijke maaltijd en je vooral laten verbazen door de veerkracht van deze mensen.
 • Home Based Care: Als vrijwilliger kun je wekelijks de community in om zieken, ouderen, wezen en gehandicapte kinderen te ondersteunen. Het Home Based Care programma brengt in kaart op welke manier de mensen uit de community ondersteunt kunnen worden. Op deze manier denkt LIYO het meest effectief hulp te kunnen bieden. Dit doen zij onder andere door middel van het repareren van daken, helpen in het huishouden, doen van oefeningen/spellen en het geven van (indien mogelijk) kleine donaties als zeep of rijst.
 • Economische ontwikkeling stimuleren: De economie is een belangrijke factor in de leefomgeving van de community wat veel invloed heeft op het welzijn van jongeren. Belangrijk is samenwerking onder jongeren te stimuleren, zodat zij iets kunnen betekenen voor elkaar. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van een workshop waarin aandacht wordt besteed aan teambuilding en het brainstormen over hoe zij financieel zelfstandig kunnen worden.
 • Early Childhood Development: Het is belangrijk om de jongeren zo vroeg mogelijk – in de kinderjaren – te helpen en te sturen in hun ontwikkeling. Als vrijwilliger kan je de leraren ondersteunen bij het organiseren van spellen en lessen, zodat de kinderen spelenderwijs leren. Dit kan gekoppeld worden aan verschillende thema’s zoals lezen, schrijven en sport.
 • Ondersteuning onderwijs op basisscholen en kleuterscholen: Als vrijwilliger kun je hier aan de slag met lesgeven (bijvoorbeeld Engels, rekenen, Life Skills), het organiseren van activiteiten en tijd doorbrengen met de kinderen. Ook is het op de kleuterscholen mogelijk om samen met de lokale medewerkers het lesprogramma te verbeteren voor de kinderen. Tijdens vakantieperiodes wordt er minder aandacht besteed aan deze activiteiten.
 • Nieuwe initiatieven: LIYO is een project wat gerund wordt door een jonge groep enthousiaste mensen die open staan voor nieuwe initiatieven en activiteiten. Zij zijn zich er van bewust dat mensen van buitenaf soms geweldige ideeën hebben voor een organisatie. Voel je dus vrij om deze met het project te delen.
Verblijf

Je verblijft met eventuele mede-vrijwilligers in een vrijwilligershuis in de buitenwijk Mpunga. Het huis ligt op ongeveer 30 minuten lopen van het projectkantoor. Veel van de activiteiten zijn niet op het kantoor maar in de verschillende dorpjes rondom Liyo. De lokale omstandigheden zijn primitief, houdt hier rekening mee. De huismoeder/vader maakt je wegwijs in huis, in de buurt, kookt voor je en maakt schoon. Tegen een kleine vergoeding kan hij/zij ook de was voor je doen.

Je betaalt de projectleider een vaste bijdrage van € 7 per week voor het salaris van de huismoeder. In het LIYO vrijwilligershuis is elektriciteit aanwezig. Tevens is er gedurende de avond/nacht een bewaker die een oogje in het zeil houdt.

In het voorstadje waar LIYO ligt, vind je enkele kleine winkeltjes, maar met het openbaar vervoer sta je binnen 20 minuten in Zomba waar je supermarkten, restaurantjes en internetcafés kunt vinden. Overdag kun je voor ongeveer € 0,30 met het openbaar vervoer naar de stad. ’s Avonds of als je behoefte hebt aan meer comfort kun je voor ongeveer € 4 met een taxi naar Zomba.

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 2017

6 maart 2017
20 maart 2017

3 april 2017
17 april 2017

1 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 2017

7 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 2017

13 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

Tijdens de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar zal het project Liyo gesloten zijn.

Bijzonderheden Malawi

De communityprojecten in Malawi kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Malawi in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. De perioden van schoolvakanties zijn van half december tot half januari, begin tot eind april en half juli tot half september. In deze perioden zijn de projecten dus wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als leraar op een school aan de slag zou willen gaan.

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 800 € 899 € 998 € 1097 € 1196 € 1295 € 1394 € 1493 € 99

WAAR BETAAL JE VOOR?

Voor vertrek

  • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
  • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
  • Eigen contactpersoon voor al je vragen
  • Advies bij het boeken van je ticket
  • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
  • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
  • Toegang tot de Be More Community
  • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
  • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

  • Pick-up van het vliegveld
  • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
  • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
  • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
  • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
  • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
  • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

  • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

  • Retourticket Amsterdam – Blantyre v.v.
  • Visum Malawi
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een nacht in een dorm kost USD 10)
  • Vervoer van en naar Zomba als je in je vrije tijd boodschappen wilt doen, uit eten gaat en deelneemt aan weekendtrips
  • Salaris voor je huisvader/moeder (ongeveer € 7 per week)
  • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een rit met de taxi kost je ongeveer € 40)
  • Eten en drinken.
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

“Ontroerend was verder nog ons laatste dak repareren deze week van een heel oud mannetje, die zo dankbaar was en steeds maar herhaalde dat hij het niet kon terug betalen. We waren zo blij dat we hem nog geholpen hebben en zijn er nog een eind voor omgelopen na het maken van een ander dak”.
Tineke van der Schaaf

“Meteen voor mij een primeur door achterop de fietstaxi naar de lokale markt te gaan. Met een rotvaart de berg af. Gelukkig had mijn fietser flinke kuiten en ging daarna de berg weer op bijna net zo snel.”
Eva van Bommel

“Heel bijzonder om te zien welke heerlijke maaltijden er hier bereid worden op 2 kleine kookplaatjes die werken op houtskool.”
Maaike Salemink

“Het huisje waar we verblijven is wel primitief en de ‘badkamer’ is een klein hokje zonder licht. De wc is een gat maar wel verhoogd zodat je kan gaan zitten. Er is gelukkig wel stroom. Even wennen dus maar wel tof om mee te maken”
Lana Boon

“In de middag stond er een meeting van alle members op het programma. Was erg leuk om de rest ook even te zien. We begonnen met het Wilhelmus en eindigden met het Malawiaanse volkslied.”
Jelle Meuwissen

Dag- en Weekendtrips

Tijdens je verblijf in Malawi heb je de kans nog meer te ontdekken van dit bijzondere land. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Ontdek Zomba samen met een local of ga een weekend op stap. Kies uit het Liwonde National Park, Cape Maclear of Mulanje Mountain.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Malawi.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project
 • Malawi

 • Onderwijs, Zorg, Gehandicapten, Sport en Spel & Bouwen en Klussen

 • Jong tot Oud

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 800

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten