Slide background
Malawi kinderen vrijwilligerswerk sport spel muziek
Malawi MawaUganda MawaDSC04593 kopie

Vrijwilligerswerk in Malawi bij Mawa Otisamala

Project

Aan de voet van het adembenemende Zomba Plateau ligt het meest afgelegen en ‘back to basic’ project van Be More in Malawi: Mawa Otisamala. Dit veelzijdige community-project is in 2002 opgericht door de charismatische projectleider Lewis Gama; trots vader van een gehandicapte zoon en met een eeuwige glimlach op zijn gezicht. De ‘bewoonde wereld’ en de stad Zomba liggen op meer dan een half uur van Mawa Otisamala verwijderd en de omstandigheden in de community zijn zeer primitief. Stroom en stromend water zijn dus niet voorhanden. Kies je voor Mawa dan kies je dus echt voor back to basic. Aan de andere kant: het dagelijkse Afrikaanse leven speelt zich direct af buiten de deur van je vrijwilligershuisje waar de kippen en geitjes over het erf scharrelen. Een unieke ervaring dachten wij zo!

Het project is er op gericht om de leefomstandigheden van de mensen in dit afgelegen en arme gebied te verbeteren. Gehandicapten, ouderen, kinderen… aan elke doelgroep wordt gedacht. Als vrijwilliger trek je wekelijks de community in om kleine klusjes te verrichten voor de zieken, ouderen en gehandicapte kinderen uit de omgeving. Denk hierbij aan kleine dingen als water halen, kleren wassen, het terrein vegen en afwassen, maar ook aan “intensievere” taken zoals het opnieuw bemodderen van de ‘keukenvloer’ en het bewerken van de akker van een hulpbehoevende ouder.

Er lopen daarnaast diverse hoopvolle inkomstengenererende projecten waar Mawa jouw hulp goed bij kan gebruiken. Weer een andere HIV/aids support groep is een eigen groentetuin begonnen. De bescheiden opbrengsten stelt deze mensen bijvoorbeeld in staat om de kosten van het vervoer naar het ziekenhuis te betalen. Een laatste mooi voorbeeld komt vanuit de groep ouders met een gehandicapt kind die inmiddels een flink aantal geiten onderhouden. Hierdoor beschikken ze over wat structurele inkomsten die ze kunnen besteden aan de goede zorg van hun kinderen.

Werk

Bij Mawa Otisamala kun je je op heel veel vlakken nuttig maken

  • Home Based Care: Als vrijwilliger trek je wekelijks de community in om kleine klusjes te verrichten voor de zieken, ouderen en gehandicapte kinderen uit de omgeving. Denk hierbij aan kleine dingen als water halen, kleren wassen, het terrein vegen en afwassen, maar ook aan “intensiever” taken zoals het opnieuw bemodderen van de ‘keukenvloer’ en het bewerken van de akker van een hulpbehoevende ouder.
  • Youth Club: De Youth Club richt zich op de jongeren (14+) uit de community. Er worden dan ook verschillende activiteiten georganiseerd om deze kwetsbare groep op het rechte pad te houden. Er is een zeer actief voetbalteam en daarnaast is er een grote rol weggelegd voor sport, zang, dans en toneelspel. Daarnaast probeert de Youth Club om problemen bij jongeren bespreekbaar te maken en is er veel ruimte voor debat en discussies.
  • Engelse les: Er is in de community veel behoefte om de Engelse taal beter te beheersen. Als vrijwilliger kun je zowel met jong en oud aan de slag.
  • Children’s corner: Enkele keren per maand is er een ‘children’s corner’ op het centrum. Als vrijwilliger help je hier om spelenderwijs zowel kinderen als jongeren door sport en spel belangrijke life skills bij te brengen.
  • Inkomens genererende projecten: Mawa Otisamala hoopt zoveel mogelijk eigen inkomen te generen met diverse projecten. Een HIV/aids support groep is inmiddels een eigen groentetuin begonnen. De bescheiden opbrengsten stelt deze mensen in staat om de kosten van het vervoer naar het ziekenhuis te betalen!
  • Onderwijs: Mawa Otisamala heeft drie verschillende kleuterscholen in de community. Aangezien de vrijwillige lokale medewerkers vaak geen onderwijsachtergrond hebben, is de ontwikkeling van een goed lesprogramma samen met de kinderleidsters één van de werkzaamheden. Daarnaast kun je ook gewoon simpele spelletjes met de kinderen doen. Tijdens vakantieperiodes wordt er minder aandacht besteed aan deze activiteiten.
  • En verder: Naast deze werkzaamheden is er nog veel meer te doen. Bijvoorbeeld het deelnemen aan het Parents Support Committee, waarbij zij ouders van gehandicapte kinderen leren omgaan met deze handicap, of door fysiek aan de slag te gaan en het land te bewerken.
Verblijf

Je verblijft in een huis voor vrijwilligers in de zeer gastvrije community op het idyllische platteland, ongeveer 10 kilometer buiten Zomba. Het huis ligt op ongeveer 500 meter van het project. Je verplaatst je altijd te voet binnen de community en van en naar huis, waarbij je kennismaakt met de mooie landelijke omgeving en de vriendelijke bevolking. De huismoeder maakt je wegwijs in huis, in de buurt, kookt voor je en maakt schoon. Tegen een kleine vergoeding kan hij/zij ook de was voor je doen.

Je betaalt de projectleider een vaste bijdrage van €7,- per week voor het salaris van de huismoeder. Er is geen elektriciteit aanwezig bij Mawa  De lokale omstandigheden zijn primitief, houd hier rekening mee. Tevens is er gedurende de avond/nacht een bewaker die een oogje in het zeil houdt. Met een taxi ben je in ongeveer 30 minuten in Zomba, waar je boodschappen kunt doen en gebruik kunt maken van internet. De kosten (+/- 8,- euro voor een enkele reis) hiervoor zijn niet inbegrepen, dus hou hier rekening mee.

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 2017

6 maart 2017
20 maart 2017

3 april 2017
17 april 2017

1 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 2017

7 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 2017

13 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

Tijdens de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar zal het project Mawa Otisamala gesloten zijn.

Bijzonderheden Malawi

De communityprojecten in Malawi kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Malawi in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. De perioden van schoolvakanties zijn van half december tot half januari, begin tot eind april en half juli tot half september. In deze perioden zijn de projecten dus wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als leraar op een school aan de slag zou willen gaan.

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 850 € 964 € 1078 € 1192 € 1306 € 1420 € 1534 € 1648 € 114

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

  • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
  • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
  • Eigen contactpersoon voor al je vragen
  • Advies bij het boeken van je ticket
  • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
  • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
  • Toegang tot de Be More Community
  • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
  • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

  • Pick-up van het vliegveld
  • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
  • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
  • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
  • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
  • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
  • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

   • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

  • Retourticket Amsterdam – Blantyre v.v.
  • Visum Malawi
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een nacht in een dorm kost USD 10)
  • Vervoer van en naar Zomba als je in je vrije tijd boodschappen wilt doen, uit eten gaat en deelneemt aan weekendtrips
  • Salaris voor je huisvader/moeder (ongeveer € 7 per week)
  • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een rit met de taxi kost je ongeveer € 40)
  • Eten en drinken.
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

“De mensen hier zijn zo dankbaar voor wat ze hebben.. Ze zijn al helemaal blij als je alleen al op bezoek komt, of ze helpt met water halen. Zo anders allemaal en zo fijn hoe de mensen er hier mee omgaan.”
Marinus Schonk

“De community is warm en vriendelijk. Ze willen veel bereiken, maar weten vaak niet hoe. Wij proberen daar nu hands-on activiteiten voor vrijwilligers bij te zoeken, zodat hun ideeën kunnen worden uitgewerkt en uitgebreid.”
Marlies

“Alle geiten kregen netjes een touw om hun voorpoot gebonden en hopla daar gingen we, de geiten uitlaten. Met een stuk of tien hard mekkerende geiten en evenveel kletsende vrouwen liepen we daar op straat. Wat een prachtig gezicht!”
Maria Cats

“Zulke armoede en dergelijke omstandigheden kun je je in Nederland met geen mogelijkheid voorstellen en eigenlijk valt het met geen woorden te omschrijven.”
Toke Engelen

“Voor de lunchpauze hadden sommige leerlingen een plastic zak met rijst bij zich, andere niets. De kleuterjuf haalde bij alle leerlingen die wat bij zich hadden een deel van hun eten op om dat vervolgens te verdelen onder de kinderen die niets bij zich hadden. Ontzettend mooi, maar ook confronterend.”
Jan-Willem Hoogland

Dag- en Weekendtrips

Tijdens je verblijf in Malawi heb je de kans nog meer te ontdekken van dit bijzondere land. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Ontdek Zomba samen met een local of ga een weekend op stap. Kies uit het Liwonde National Park, Cape Maclear of Mulanje Mountain.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Malawi.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project
 • Malawi

 • Onderwijs, Zorg, Sport en Spel & Bouwen en Klussen

 • Jong tot Oud

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 850

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten