Malawi YodepUganda YodepKom jij mee voetballen kopie
Home visit bij weeskinderen Yodep 04-12
Spelletje doen in de kring kopie

Vrijwilligerswerk in Malawi bij Yodep

Project

Bij dit project begint jouw dag met een klein wandelingetje door de community waar jouw aanwezigheid waarschijnlijk niet onopgemerkt zal blijven. Ofwel grote kans dat er een flink aantal kindjes met je oploopt het bruggetje over richting YODEP’s centrum. De organisatie is gevestigd in de prachtige omgeving rondom Nteche village, dat net iets buiten de stad Zomba ligt. YODEP is een breed en goed georganiseerd project waar Be More al sinds haar beginjaren mee samenwerkt. Als vrijwilliger betekent dit een zekere mate van (woon)comfort en de mogelijkheid om met veel verschillende doelgroepen te werken.

De organisatie werkt intensief samen met tieners die ze door middel van sport en spel samenbrengen. Daarnaast bieden ze directe hulp aan kwetsbare mensen uit de community door ze bijvoorbeeld te voorzien in onder andere voedsel en onderwijs. Het jonge enthousiaste team brengt daarnaast ook mensenrechten onder de aandacht van de gemeenschap en probeert de verspreiding van HIV/aids tegen te gaan door het geven van voorlichting. Tot slot houden ze zich bezig met microkredieten om de inwoners meer te betrekken bij de opbouw van hun eigen community. Inmiddels zijn er al zeker 70 vrouwengroepen die succesvol hun eigen bedrijfje runnen door dit kleine extra zetje in de rug!

Dit project is heel erg geschikt voor vrijwilligers die zich eerst heel breed willen oriënteren en daarna graag willen specificeren. En je zou het misschien niet verwachten maar ook voor mensen die veel van ICT weten ligt hier een uitdaging! YODEP beschikt namelijk sinds kort over een ICT centrum waarmee ze jongeren de mogelijkheid bieden om te leren werken met computers. In de toekomst is er het plan om ook workshops te organiseren. Hoe stel je een CV op? Hoe werkt Office? Hoe gebruik je social media? Helaas laat de stroom aansluiting nog even op zich wachten en vinden de eerste workshops op laptops plaatst bij de nabijgelegen basisschool. Op het gebied van ICT liggen liggen hier veel uitdagingen!

Werk

Bij YODEP houd je je bezig met verschillende werkzaamheden:

 • Lifeskills: Het bijbrengen van life skills (zoals leren plannen voor de toekomst, sociale en financiële vaardigheden) is een manier om de armoedecirkel te doorbreken. Als vrijwilliger kun je hierbij helpen of kun je zelf nieuwe manieren bedenken om deze vaardigheden over te brengen.
 • HIV/aids: Door het aanbieden van vrijwillige HIV/aids testen, het geven van voorlichting en het distribueren van condooms zet YODEP de strijd in tegen HIV/aids. Als vrijwilliger kun je bijvoorbeeld helpen bij het geven van voorlichtingen op scholen.
 • Huisbezoeken: YODEP werkt in de gemeenschap, en bezoekt dus ook veel kwetsbare gezinnen thuis. Als vrijwilliger ga je mee de dorpjes in om in kaart te brengen waar de behoeftes liggen en waar eventuele ondersteuning kan worden geboden. Soms help je met het repareren van een kapot dak, een andere dag haal je een jerrycan water voor een hulpbehoevende oudere.
 • Sport en spelactiviteiten: Sport en spel zijn belangrijke manieren om kinderen en jongeren te motiveren. Sportief aangelegd? Grijp dan nu je kans! Het project heeft een multifunctioneel sportveld gedoneerd gehad dat veel mogelijkheden biedt.
 • Voorlichting: Er wordt door YODEP veel gedaan aan voorlichting over verschillende onderwerpen. Zo wordt er voorlichting gegeven over persoonlijke hygiëne, watergebruik, sanitatie en veel meer.
 • ICT centrum:  YODEP heeft sinds kort een ICT centrum. waar jongeren de mogelijkheid willen geven te leren werken met computers. In de toekomst willen ze hier ook workshops gaan houden, zoals bijvoorbeeld over het opstellen van een CV, leren omgaan met Office en door de inzet van social media te gebruiken. Dit centrum is een van de weinige plekken in de wijde omgeving dat beschikt over computers.
 • Onderwijs: YODEP biedt onderwijs aan op 3 kleuterschooltjes in hun verzorgingsgebied. Als vrijwilliger kun je je hier bezighouden met lesgeven (bijvoorbeeld Engels, rekenen, lezen), het organiseren van activiteiten en tijd doorbrengen met de kinderen. Tijdens vakantieperiodes wordt er minder aandacht besteed aan deze activiteiten.
 • Microkredieten: YODEP werkt met ongeveer 70 vrouwengroepen in de dorpen rondom het centrum, die samen sparen en elkaar kleine leningen verstrekken. Als vrijwilliger kun je deze bijeenkomst bijwonen en meehelpen met de organisatie hier van.
 • En verder…: Naast deze werkzaamheden zijn er nog veel meer dingen waar je aan de slag kunt. Bijvoorbeeld het werken in een bibliotheek, de registratie van wezen en andere kwetsbare kinderen of helpen in een van de moestuinen.
Verblijf

Je verblijft met eventuele mede-vrijwilligers in een vrijwilligershuis met meerdere slaapkamers, op ongeveer 500 meter van het project. De huismoeder/vader maakt je wegwijs in huis, in de buurt, kookt voor je en maakt schoon. Tegen een kleine vergoeding kan hij/zij ook de was voor je doen.

Je betaalt de projectleider een vaste bijdrage van € 7 per week voor het salaris van de huismoeder.. Er is elektriciteit aanwezig. Voor ongeveer € 4 ben je met een taxi binnen 15 minuten in het centrum van Zomba waar je winkeltjes, restaurants en internetcafés kunt vinden.

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 2017

6 maart 2017
20 maart 2017

3 april 2017
17 april 2017

1 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 2017

7 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 2017

13 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

Tijdens de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar zal het project Yodep gesloten zijn.

Bijzonderheden Malawi

De communityprojecten in Malawi kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Malawi in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. De perioden van schoolvakanties zijn van half december tot half januari, begin tot eind april en half juli tot half september. In deze perioden zijn de projecten dus wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als leraar op een school aan de slag zou willen gaan.

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 860 € 977 € 1094 € 1211 € 1328 € 1445 € 1562 € 1679 € 117

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

  • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
  • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
  • Eigen contactpersoon voor al je vragen
  • Advies bij het boeken van je ticket
  • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
  • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
  • Toegang tot de Be More Community
  • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
  • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

  • Pick-up van het vliegveld
  • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
  • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
  • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
  • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
  • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
  • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

  • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

  • Retourticket Amsterdam – Blantyre v.v.
  • Visum Malawi
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een nacht in een dorm kost USD 10)
  • Vervoer van en naar Zomba als je in je vrije tijd boodschappen wilt doen, uit eten gaat en deelneemt aan weekendtrips
  • Salaris voor je huisvader/moeder (ongeveer € 7 per week)
  • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk (ter indicatie, een rit met de taxi kost je ongeveer € 40)
  • Eten en drinken.
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

“Als een echt Malawiaans meisje tilde ik de zware emmer boven op mijn hoofd en begon er mee te lopen. Met mijn kiezen op elkaar trillend steeds een stapje erbij. Ik moest en zou dit op mijn hoofd dragen. Pfoe wat was dit lastig.. ”
Eveline van IJmeren

“Er werden een aantal echt Afrikaanse gospelsongs ten gehore gebracht, geweldig! En toen was het tijd voor een groepsfoto en gedag te zeggen. Ik zal nog regelmatig aan deze mensen terugdenken”.
Agnes van der Sleen- de Bruin

“In het kader van HIV/AIDS, organiseert Yodep de group therapy. De training is een groot succes, met zang en dans lijkt iedereen zijn omgeving even te vergeten. Er komen onderwerpen als medicijnen, TBC en hygiëne aan de orde en via een spel wordt nog eens uitgebreid behandeld hoe men besmetting kan voorkomen.”
Josje

“De spelletjes doos was er een waar je als Nederlander niet veel mee kunt: Een kapotte bal, een paar oncomplete puzzels, kleurpotloden met volle kleurboekjes en een paar poppen. Echter was het super mooi om te zien hoe de kids daar zo ontzettend gelukkig van werden.”
Tijs Harmsen

“Wat trouwens erg leuk is, is dat ze hier veel vuurvliegjes hebben ’s avonds. Ik had ze nog nooit eerder gezien maar het is een mooi gezicht hoe al hun konten oplichten.”
Dorien van Kranenburg

Dag- en weekendtrips

Tijdens je verblijf in Malawi heb je de kans nog meer te ontdekken van dit bijzondere land. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Ontdek Zomba samen met een local of ga een weekend op stap. Kies uit het Liwonde National Park, Cape Maclear of Mulanje Mountain.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Malawi.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!

Boek dit project
 • Malawi

 • Onderwijs, Zorg, Gehandicapten, Sport en Spel & Bouwen en Klussen

 • Jong tot Oud

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 860

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten