Worldmapping Uganda – dinsdag 12-8-2014 (57)
Ballon Ballon kopie 3
tandenpoetsen

Vrijwilligerswerk in Oeganda bij Lwengo

Project

Om bij de poort van Lwengo te komen moet je een ellenlange rode zandweg volgen die diep de arme binnenlanden van Oeganda in slingert. Daar aangekomen wacht het enthousiaste Lwengo-lokale team op je. Het team zet zich met hart en ziel in om de armoede in dit gebied tegen te gaan. Jouw hulp is heel erg welkom! Bijvoorbeeld door te helpen bij de bouw van watertanks, aandacht te besteden aan de kwetsbaren uit de gemeenschap (o.a. gehandicapte kinderen) of door je kennis in te zetten bij de diverse hoopvolle inkomstengenererende projecten die er inmiddels lopen. Wil jij echt aan de slag met de lokale bevolking (ouderen, kinderen, gehandicapten) en schrik jij niet snel terug voor weinig comfort (lees: een zéér provisorische douche) dan is dit project wellicht echt iets voor jou!

Met diverse programma’s voor kinderen en volwassenen wordt er op verschillende terreinen door Lwengo gewerkt om de armoede te bestrijden en om mensen de middelen te geven om op eigen benen te staan. Zo hebben er inmiddels honderden kinderen in deze omgeving toegang tot de basisschool. Ook hebben ze een klas binnen de school waar gehandicapte kinderen op hun manier les krijgen. De kinderen krijgen een bestaan en worden niet thuis gehouden vanwege schaamte of onmacht. Daarnaast wordt er ook gezorgd voor basisbehoeften als schoon water, voedselzekerheid en lopen er een hoop programma’s om de bewustwording omtrent gevoelige onderwerpen als hiv/aids te vergroten.

Als vrijwilliger bij dit gevarieerde community-project ga je de ene dag voetballen met de kids van de basisschool, een volgende dag help je een gezin een handje met de bonenoogst en een ander moment bezorg je een gehandicapt kind een onvergetelijke middag door samen wat te kleuren en het nét dat beetje extra aandacht te geven.

Werk
  • Onderwijs: Direct naast het lokale centrumpje van Lwengo is de basisschool gevestigd. Als vrijwilliger kun je de lokale leraren ondersteunen door bijvoorbeeld sport- en spelactiviteiten voor de kids te organiseren. Springtouwen en hinkelspelletjes zijn hier ongekend populair! Soms ga je met een groepje kinderen lezen. Heb je een specifieke leerkrachtachtergrond? Dan is het mogelijk om de lokale leerkracht te helpen bij de Engelse en/of wiskunde les.
  • Aandacht besteden aan gehandicapten in de community: Daarnaast is er een groepje gehandicapte jongeren dat twee keer per week naar school komt. Het spelen en aandacht besteden aan deze gehandicapte kids heeft een belangrijke signaalfunctie naar de rest van de gemeenschap. Het feit dat ‘Mzungu’s’ (buitenlanders) aandacht besteden aan deze (vaak achtergestelde) groep laat indirect zien dat deze bijzondere kinderen er óók mogen zijn!
  • Huisbezoeken afleggen: De lokale medewerkers en dus ook de vrijwilligers leggen veel huisvisites af in deze grote gemeenschap. Dit betekent dat je soms wel 3 kwartier achterop een boda boda zit voordat je bij je plek van bestemming (vaak een klein hutje) aankomt. Een ding is zeker: achterop de motor zul je je ogen uitkijken naar het chaotische community-leven dat zich voor je ogen voltrekt. Tijdens deze huisbezoekjes kom je bijvoorbeeld bij een hulpbehoevende oudere of een alleenstaande hiv-besmette moeder over de vloer. Om het leven van deze mensen te veraangenamen wordt er soms een wasrek en/of energiebesparende stove gebouwd waarbij jij kunt helpen. Vooral het maken van de bakstenen is een behoorlijk inspannend maar bevredigend klusje!
  • Waterputten bouwen: Veel mensen in de gemeenschap hebben geen toegang tot schoon water. Water wordt dan ook met jerrycans uit verrvuilde riviertjes gehaald die vaak ook nog eens kilometers verderop liggen. De aanleg van een watertank zorgt er voor dat er gemiddeld 4 gezinnen toegang hebben tot schoon drinkwater en ziektes zienderogen afnemen. Als vrijwilliger is het soms mogelijk om te helpen bij het bouwen van een dergelijke kostbare nieuwe waterput.
  • & Nog veel meerElke dag bij Lwengo is anders. Het komt geregeld vooor dat de dag een onverwachte wending krijgt en je dagprogramma er ineens héél anders uitziet. Een flexibele opstelling is dus een vereiste! Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Dan kun je je hart ophalen tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de ‘womens club’. De vrouwen laten je graag zien hoe je mandjes maakt van bananenblad om die vervolgens weer te verkopen op de lokale markt. Soms kun je ook een dagje meelopen op het health centre van Lwengo waar je meehelpt bij administratieve klusjes en bijvoorbeeld ziet hoe de kindjes worden gewogen.
Verblijf

Kies je voor dit project dan woon je in een klein dorpje in het district Lwengo dat een half uur van Masaka is verwijderd. Vanuit het achtertuintje van het vrijwilligershuis zie je letterlijk hoe het dagelijks leven van de mensen in deze community zich voltrekt. Er zijn in deze gemeenschap veel kinderen die jou ‘Mzungu’ (buitenlander) vaak staan op te wachten wanneer je terug komt het project. Privacy en comfort zijn dan ook niet de sleutelwoorden van Lwengo. Douchen betekent hier: handigheid ontwikkelen met de ‘douchezak’ terwijl je in een kleine ruimte staat waar de muren slechts tot schouderhoogte reiken. Maar: daar krijg je een onvergetelijk uitzicht over de maïs- en bananenplantages voor terug!

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden. Omdat lesgeven een onderdeel van je werkzaamheden is, verwachten we bovendien dat je de Engelse taal goed beheerst. Twijfel je hierover? Overleg dan gerust even met ons.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 2017

6 maart 2017
20 maart 2017

3 april 2017
17 april 2017

1 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 2017

7 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 2017

13 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

Inbegrepen

Tijdens projectdagen wordt er voor je (lokale) ontbijt, lunch en avondeten gezorgd.

Bijzonderheden Oeganda

De communityprojecten in Oeganda kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Oeganda in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. De perioden zijn van begin december tot eind januari, half april tot half mei en begin augustus tot begin september. In deze perioden zijn de projecten dus wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als een leraar op een school aan de slag zou willen gaan.

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 1060 € 1270 € 1480 € 1690 € 1900 € 2110 € 2320 € 2530 € 210

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

   • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
   • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
   • Eigen contactpersoon voor al je vragen
   • Advies bij het boeken van je ticket
   • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
   • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
   • Toegang tot de Be More Community
   • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
   • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

   • Pick-up van het vliegveld
   • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
   • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
   • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
   • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
   • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
   • Maaltijden
   • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

   • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

   • Vliegticket Amsterdam – Entebbe v.v.
   • Visum Oeganda
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk
   • Weekendtrips
   • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk
   • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

*De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

‘Leuk om je onder te dompelen in het communityproject Lwengo. Elke dag ziet er anders uit. Leuk om zoveel verschillende werkzaamheden te doen en op deze manier het Oegandeze leven echt te leren kennen’.
Bart Latour

‘Ik heb gezellig met Hussein een beetje gekleurd en spelletjes gedaan. Hussein is een gehandicapte jongen van rond de 12 jaar. Je kan eigenlijk amper met hem communiceren maar hij is enorm blij als je hem wat extra aandacht geeft. Hij heeft eigenlijk wel een beetje mijn hart gestolen.’

Het is heel dubbel om weer tuis  te zijn. Ik mis Oeganda wel, de kinderen, het weer, de relaxedhed van de mensen, de dankbaarheid. Na drie maanden heb ik daar toch wel iets moois opgebouwd. Ik hoop ooit nog een keer terug te kunnen en al die mensen die ik ontmoet heb daar weer te zien.(
Marieke

‘Na alle heftige dingen doordeweeks, was het fijn even de toeristische dingen te gaan doen. Oeganda is het mooiste land dat ik ooit gezien heb. Zoveel verschillende landschappen,prachtige dieren en ontzettend warme inwoners. Het is echt waar. Als je hier eenmaal geweest bent, dan wil je terug. Mijn hart is gesmolten voor Oeganda.’
Dani-Jelle Verwegen

‘Het is heel dubbel om weer thuis  te zijn. Ik mis Oeganda wel, de kinderen, het weer, de relaxedheid van de mensen, de dankbaarheid. Na drie maanden heb ik daar toch wel iets moois opgebouwd. Ik hoop ooit nog een keer terug te kunnen en al die mensen die ik ontmoet heb daar weer te zien.’
Marloes Nagelhout

Verbazing over hoe mensen hier leven, verbazing over hoe inefficient het project soms vaak te werk gaat, verbazing over hoe gehandicapte kinderen vaak aan de kant worden gezet en verbazing over hoe het hele dorp komt opdagen bij een begrafenis.’
Jeske Roozen

Dag- en Weekendtrips

Tijdens je verblijf in Oeganda heb je de kans nog meer te ontdekken van dit bijzondere land. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Ontdek de hoofdstad Kampala of volg een workshop koken bij de Oegandese Mama’s.

Voor de weekenden bieden we twee programma’s aan. Een weekend ontspannen bij Lake Bunyonyi of op avontuur naar Murchison Falls.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Oeganda.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het contactformulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project
 • Oeganda

 • Community

 • Kinderen

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 1060

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten