de omgeving in Uganda als je besluit om vrijwillgerswerk te gaan doen
Eline Marlene van Kroon (1) kopie 2
Slide background

Vrijwilligerswerk in Oeganda bij Pelido

Project

Kies je voor Pelido dan zul je je in eerste instantie je ogen uitkijken naar het dagelijkse leven dat zich buiten de poort van de compound (waar je slaapt) voltrekt. Zo kun je in het levendige winkelstraatje om de hoek je haar laten doen in de outdoor kapsalon. Of je verbazen over de groenten en lijkkisten die hier gebroederlijk naast elkaar worden verkocht. Maar daarna is het natuurlijk tijd om aan de slag te gaan. Pelido is een heel divers project waar je onder meer met kinderen, ouderen en gehandicapten kunt werken. Je gaat geregeld mee op huisbezoek bij de kwetsbaren in de community. In de community van Pelido zijn daarnaast steeds meer kleine (eenmans)bedrijfjes te vinden die via een microkrediet zijn gestart. Vooral de vrouwen blijken heel vindingrijk! Verder is er een plaatselijke kleuterschool waar vrijwilligers ook een handje kunnen helpen.

De bevolking in dit is vaak zo arm dan men letterlijk leeft van datgene wat men verbouwt. Door het ondersteunen van kleinschalige landbouw – en alles daaromheen, van schoon drinkwater tot onderwijs – vecht het team van Pelido onder de bevlogen leiding van projectleider Mugabi Caphas tegen deze armoede. Simpele ingrepen (zoals het maken van compost) kunnen namelijk vaak een groot verschil maken.

Pelido is een van de oudste en inmiddels ook grootste en meest ‘georganiseerde’ projecten van Be More. Als vrijwilliger bij dit project ga je geregeld mee op huisbezoek bij de kwetsbaren in de community. Om hulp te bieden daar waar nodig. Vanwege de enorme afstanden die moeten worden afgelegd maak je vanaf dag één kennis met de boda boda: een zogeheten brommertaxi. Met dit lokale vervoersmiddel worden in Oeganda doorgaans hele families, opeengestapelde varkens en de volledige huisraad vervoert.

Als vrijwilliger kun je daarnaast een handje helpen bij de vele -goedlopende- inkomstengenerende projecten die Pelido heeft lopen. Zo zijn er in de afgelopen maanden maar liefst 10.000 koffieplantjes gepland waardoor er maar liefst 100 gezinnen in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Dit betekent naast voldoende eten ook de mogelijk is om het schoolgeld van de kinderen te betalen.

Een andere mooie ontwikkeling is dat er steeds meer voorbeelden te vinden zijn van kleine (eenmans)bedrijfjes die via een microkrediet zijn gestart. Vooral de vrouwen blijken heel vindingrijk! Zo is er bijvoorbeeld een vrouw die inmiddels succesvol brandhout verkoopt. Een andere vrouw is met behulp van een kleine financiële bijdrage haar eigen winkeltje gestart waar ze onder meer pannenkoekjes verkoopt die als warme broodjes over de toonbank gaan.

Werk
  • Ondersteuning kleinschalige landbouw: een belangrijk deel van het werk van Pelido bestaat uit het ondersteunen van lokale boeren bij het produceren van genoeg voedsel voor zichzelf en de gemeenschap. Je kunt als vrijwilliger bijvoorbeeld trainingen geven over hoe men compost kan maken. De volgende dag sta je dit stinkende goedje zelf over het land te gooien. Deze afwisseling hoort bij Pelido! Daarnaast heeft Pelido een groot aantal ananas- varkens- en kippenprojecten lopen dat steeds meer gezinnen zelfvoorzienend maakt. De kippen leveren eieren die worden gegeten, doorverkocht op de markt etcetera.
  • Kinderactiviteiten: Pelido heeft verschillende programma’s die gericht zijn op de kinderen in deze grote gemeenschap. Als vrijwilliger kun je de kinderen van de baisschooltjes bijvoorbeeld ondersteunen bij het leren lezen en schrijven. Sportief aangelegd? Er worden veel sport- en spelactiviteiten voor de kinderen georganiseerd zoals voetbalwedstrijdjes en hinkelspelletjes.
  • Voorlichting geven: In de gemeenschap wordt over allerlei onderwerpen voorlichting gegeven; van schoon drinkwater en hygiëne tot HIV/aids-preventie en vrouwenrechten. Als vrijwilliger ga je samen met de lokale vrijwilligers op pad om bijvoorbeeld op scholen voorlichting te geven over deze onderwerpen.
  • Huisbezoeken afleggen: Een belangrijk onderdeel van het werk dat Pelido verricht bestaat uit het afleggen van huisbezoeken. Tijdens deze bezoekjes worden de behoeftes van het desbetreffende gezin in kaart gebracht om vervolgens zo gericht mogelijk hulp te kunnen bieden.
  • Werken met ouderen: Oud worden in Oeganda is vaak geen pretje. Pelido zet zich dan ook in voor de ouderen in de gemeenschap. Als vrijwilliger help je bijvoorbeeld door de leefruimtes van deze mensen eens goed onder handen te nemen (lees: opruimen en poetsen). Maar ook het geven van dat kleine beetje extra aandacht is al winst.
  • Werken met gehandicapten: Ook de gehandicapten hebben het in Oeganda vaak alles behalve makkelijk. Pelido probeert het leven van deze groep mensen te veraangenamen door ze de aandacht te geven die ze verdienen en per geval te bekijken wat deze mensen wél kunnen. Het feit dat ‘Mzungu’s’ (buitenlanders) aandacht besteden aan deze (vaak achtergestelde) groep laat indirect aan de rest van de gemeenschap zien dat deze groep er óók mag zijn!
  • Nog veel meer: De programma’s bij Pelido zijn altijd in ontwikkeling. Het project is dan ook continu op zoek naar mogelijkheden om het leven van de bevolking in de community te verbeteren. Een redelijk nieuw initiatief is bijvoorbeeld de ’womens club’. De producten die deze vrouwen hier maken worden verkocht op de lokale markt om inkomsten te genereren.
Verblijf

Als vrijwilliger bij Pelido woon je op de compound bij projectleider Caphas en zijn vrouw. Veel oud-vrijwilligers roemen de gastvrijheid van dit gezin. Het is dan ook bijna onmogelijk om niet te worden aangestoken door het enthousiasme en de drive van deze bijzondere man. De omstandigheden zijn minder ‘back to basic ‘dan bij onze overige community-projecten in Oeganda. Het dorpje Kinoni ligt ongeveer 20 minuten van het stadje Masaka af. Om de hoek van de compound vind je overigens wel een klein maar zeer levendig winkelstraatje. Je kunt hier prima terecht voor je dagelijkse boodschapjes en een Rolex eten (‘Rolled eggs: pannenkoekje met een omelet erin). Er is een kapsalon (in de buitenlucht) en groenten en lijkkisten worden hier gebroederlijk naast elkaar verkocht. Welkom in Oeganda!

DSC01377

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden. Omdat lesgeven een onderdeel van je werkzaamheden is, verwachten we bovendien dat je de Engelse taal goed beheerst. Twijfel je hierover? Overleg dan gerust even met ons.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 2017

6 maart 2017
20 maart 2017

3 april 2017
17 april 2017

1 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 2017

7 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 2017

13 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

Inbegrepen

Tijdens projectdagen wordt er voor je (lokale) ontbijt, lunch en avondeten gezorgd.

Bijzonderheden Oeganda

De communityprojecten in Oeganda kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Oeganda in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. De perioden zijn van begin december tot eind januari, half april tot half mei en begin augustus tot begin september. In deze perioden zijn de projecten dus wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als een leraar op een school aan de slag zou willen gaan.

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 1060 € 1270 € 1480 € 1690 € 1900 € 2110 € 2320 € 2530 € 210

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

            • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
            • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
            • Eigen contactpersoon voor al je vragen
            • Advies bij het boeken van je ticket
            • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
            • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
            • Toegang tot de Be More Community
            • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
            • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

            • Pick-up van het vliegveld
            • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
            • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
            • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
            • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
            • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
            • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Niet inbegrepen

              • Vliegticket Amsterdam – Entebbe v.v.
              • Visum Oeganda
             • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk
              • Weekendtrips
              • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk
              • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Na thuiskomst

        • Een terugkom-training (vrijblijvend)

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

‘Wat een lieve koppies en wat een blije gezichtjes. Het contrast is groot hier, zoveel armoede en ellende verstopt tussen het prachtige groene land.’
Marion van Lier

‘Microkrediet: wij vonden het heel inspirerend om hun bedrijven te zien en verhalen te horen. We zagen veel positiviteit, motivatie en dankbaarheid. Wij zijn ervan overtuigd geraakt dat Microkrediet de manier is om ontwikkeling in de community te stimuleren.’
Wilma van Kooij

‘We gingen onkruid wieden op het land van een oud vrouwtje. In dit geval betekende dat op blote voeten door de rimboe en daar de grond omspitten.’
Suzanne Grouls

‘Regen, in Holland: een bron van ergernis, wachten tot het over is, buienradar checken en je wordt nat, vooral veel gemopper. Oeganda: een bron van leven, buiten staan om je te wassen, donkere wolken en onweer vertellen je dat het gaat regenen, watertanks worden gevuld, drinkwater en water voor mens, dier en plant.’
Diana Voeten

Dag- en Weekendtrips

Tijdens je verblijf in Oeganda heb je de kans nog meer te ontdekken van dit bijzondere land. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Ontdek de hoofdstad Kampala of volg een workshop koken bij de Oegandese Mama’s.

Voor de weekenden bieden we twee programma’s aan. Een weekend ontspannen bij Lake Bunyonyi of op avontuur naar Murchison Falls.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Oeganda.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project
 • Oeganda

 • Handen uit de mouwen

 • Community

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 1060

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten