DSC_2300
voetbalspel straatkids samen spelen vrijwilligerswerk Zuid Afrika
slaapzalen straatkids Durban

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika bij I Care

Project

Op de straten van Durban, aan de oostkust van Zuid-Afrika, wonen duizenden straatkinderen. Vaak kunnen ze om uiteenlopende redenen niet terug naar huis. Het bevlogen team van I Care biedt deze kinderen de mogelijkheid om het straatleven te verruilen voor een normale woonsituatie. Naast een intensief (afkick)programma biedt de organisatie een veilige en vertrouwde plek aan hen die vaak slechts op straat hangen en in portiekjes slapen. Deze kinderen hebben vaak een erg laag zelfbeeld en veel meegemaakt. Het simpele feit dat de vrijwilligers contact met deze kinderen maken, wat met ze voetballen, een spelletje met ze doen, betekent vaak heel veel voor deze kids. 

Het intensieve programma bestaat uit drie fases:

FASE 1
Vanuit het Hope Center in Durban gaan de medewerkers van I Care de straat op om de kinderen die op straat leven te leren kennen. Zij proberen vervolgens een band met deze kinderen op te bouwen, hun vertrouwen te winnen en er voor te zorgen dat deze kids naar het Hope Center komen. Hier wordt de straatkinderen vervolgens een aantal verschillende programma’s aangeboden.

FASE 2
De kinderen die regelmatig bij het Hope Center komen en die aangeven klaar te zijn voor een volgende stap, doorlopen een intensief programma van 3 maanden in het zogeheten ‘Rehabilitation Center’. Hier leren ze basic life skills als hygiëne, problemen oplossen zonder te vechten, communiceren en het wennen aan structuur.

FASE 3
Tijdens de rehabilitatie periode neemt een social worker van I Care contact op met de families van de kinderen (als ze deze nog hebben) om te kijken hoe de situatie daar nu is. Waar mogelijk gaan de kinderen na het afronden van de Rehab weer terug naar hun families in de communities.

Hoewel de jongens op sommige gebieden hun leeftijdgenoten ver voor zijn, hebben ze allemaal belangrijke onderdelen van hun kindertijd gemist. Het is daarom essentieel voor ze om liefde en aandacht te krijgen, geholpen te worden in hun opleiding en bijgestuurd te worden in hun leven in het algemeen. De aanwezigheid van vrijwilligers helpt ze om zichzelf te ontwikkelen en geeft ze zelfvertrouwen. De kinderen vinden het heerlijk om contact te hebben met vrijwilligers, met ze te spelen, te sporten en zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen. De aanwezigheid van vrijwilligers heeft een enorme impact op hen!

Werk

Bij I Care houd je je bezig met verschillende werkzaamheden:

 • Hope Center Programma: Samen met het Outreach Team opereer je vanuit het Hope Center en zoek je contact met de kinderen van de straat. Hierbij wordt geprobeerd het vertrouwen van deze kinderen te winnen, relaties op te bouwen en door deze kinderen in te laten zien dat er ook andere manieren zijn om te (over)leven. Je probeert hierbij om de kinderen te stimuleren zich  aan te melden voor een rehabilitation programma. Binnen dit programma zul je het Outreach Team dagelijks assisteren bij hun strijd om het onrecht van de straatkinderen tegen te gaan. Daarnaast houd je je bezig met het ondersteunen van de staff, het maken van eten voor de jongens en het begeleiden van verschillende lessen en activiteiten.
 • Rehabilitation programma: Omdat de straatkinderen in hun korte leven al zoveel hebben meegemaakt heeft I Care een speciaal Rehabilitation Programma van 3 maanden opgezet. Op het moment dat een straatkind bij I Care wordt opgenomen, wordt dit programma gestart. Onder deskundige begeleiding wordt hier geprobeerd om de straatkinderen te helpen bij het verwerken en overwinnen van hun trauma’s. Veel kinderen zijn verslaafd aan lijm snuiven, hebben te maken gehad met misbruik en/of beschikken over een laag zelfvertrouwen. Per keer worden er ongeveer 30 kinderen  in het Center van Kwa-Makutha begeleid. 

Als vrijwilliger maak je een keuze uit een van deze programma’s als je besluit naar I Care te gaan. We vragen je daarom bij aanmelding je keus of keuzes op te geven. Heb je nog geen idee? Geen probleem! Dan kijken we samen met jou wat het beste bij jou past. Overigens starten alle vrijwilligers de eerste week in het Hope Center (Fase 1), om kennis te maken met de basisbeginselen, en om van daaruit verder te werken.

Verblijf

Je slaapt als vrijwilliger bij dit project (afgezien van fase 2, waar je in het centre zelf woont) in een backpackershostel. Je zit in de buurt van veel leuke restaurantjes en barretjes en ook Florida Road, het uitgaanscentrum ligt om de hoek.

Bij fase 2 slaap je in het Rehab Centre in Kwamakutha township. Hier heb je een simpele kamer waar vrijwilligers vaak mee eten met de groep jongens.

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden. Let op: je kunt bij I Care starten als je 21 jaar of ouder bent. Redelijk goede kennis van de Engelse taal is wel belangrijk. Eigen initiatief en input van vrijwilligers wordt verwacht en zeer gewaardeerd.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 2017

6 maart 2017
20 maart 2017

3 april 2017
17 april 2017

1 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 2017

7 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 2017

13 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

I Care zal gesloten zijn van 16 december 2017 tot en met 8 januari 2018.

Bijzonderheden Zuid-Afrika

De projecten in Zuid-Afrika kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Zuid-Afrika in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. In deze perioden zijn de projecten wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als een leraar op een school aan de slag zou willen gaan. De schoolvakanties vallen op:

2017

1 april t/m 17 april

1 juli t/m 23 juli

30 september t/m 8 oktober

8 december t/m 8 januari

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 1190 € 1399 € 1608 € 1817 € 2026 € 2235 € 2444 € 2653 € 209

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

   • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
   • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
   • Eigen contactpersoon voor al je vragen
   • Advies bij het boeken van je ticket
   • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
   • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
   • Toegang tot de Be More Community
   • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
   • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

   • Pick-up van het vliegveld
   • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
   • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
   • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
   • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
   • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
   • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

   • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

   • Retourticket Amsterdam – Durban v.v.
   • Visum Zuid-Afrika bij verblijf langer dan 3 maanden
   • Extra documenten als je onder de 18 jaar bent
   • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk
   • Eten en drinken
   • Weekendtrips
   • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk
   • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

“Ik kan besluiten dat de afgelopen 3 maanden, de beste uit mijn leven waren. Ik heb enorm veel bijgeleerd, onvergetelijke ervaringen meegemaakt en enorm veel nieuwe mensen leren kennen! Ik heb geen second spijt gehad van mijn vrijwilligerswerk! Ik zou het direct opnieuw doen, maar dan wel langer!”

Sarah van den Driessche

“De begroetingen ’s ochtends, de knuffels en de uitnodigingen voor activiteiten zijn bijzondere momenten. Dit soort momenten zullen me altijd bij blijven. Deze jongens hebben voor altijd een plekje in mijn hart!”

Tabitha

Dag- en weekendtrips

Tijdens je verblijf in Zuid Afrika heb je de kans nog meer te ontdekken van “The Rainbow Nation”. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Een echte Zulu experience, Durban By Night of ontdek the little Grand Canyon, Oribi Gorge.

Voor de weekenden bieden we vier programma’s aan in Zuid Afrika. Ontdek een weekend lang Kaapstad met een gids of spot wildlife in Hluhluwe National park. De andere twee weekenden zijn lekker actief. Hiken langs de Wild Coast of doorkruis de Drakensbergen.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Zuid Afrika.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project
 • Zuid-Afrika

 • Zorg, Sport en Spel & Onderwijs

 • Jongeren & Straatkinderen

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 21 jaar

 • Vanaf € 1190

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten