De schitterende omgeving van ons project Khanya Hospice in Zuid-Afrika
P1200871 kopie

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika bij Khanya Hospice

Project

Khanya Hospice zet zich in voor de terminaal zieke patiënten (volwassenen en kinderen) die in de arme, gebieden rondom Durban wonen en hier vaak onder erbarmelijke omstandigheden leven. Het team van Khanya Hospice verzorgt honderden patiënten per maand in verschillende stadia van kanker en HIV/aids. Als vrijwilliger ga je mee in kleine teams en verzorg je de mensen thuis. Voor dit project is geen medische achtergrond of kennis vereist, maar het is wel belangrijk dat je zorgzaam bent en stevig in je schoenen staat. De huisjes waarin deze mensen leven zijn vaak niet veel meer dan veredelde krotten waar letterlijk niets voorhanden is. Kun jij van een oud t’shirt een mitella in elkaar knutselen? Dan is dit jouw project!

De teamleden van Khanya Hospice helpen de patiënten door een luisterend oor aan te bieden en advies te geven over medicijngebruik. Een enkele keer helpen de teamleden bij de dagelijkse verzorging. Sommige patiënten hebben echt niemand die voor hen zorgt en krijgen nooit bezoek.

Regelmatig krijgt Khanya Hospice donaties in de vorm van brood, bonen, bloem, maïspap etc. Deze donaties worden vervolgens weer aan de gezinnen uitgedeeld, waardoor de patiënten hun medicatie met een gevulde maag kunnen innemen.

Als vrijwilliger word je zeer hartelijk ontvangen in één van de vijf hospice teams. Je gaat al snel mee op pad met een nurse en 2 caregivers om de patiënten thuis te bezoeken. Hier ondersteun je het team met hun werkzaamheden en geef je daarnaast net dat kleine beetje extra: wat extra aandacht en liefde aan patiënten die dit heel hard nodig hebben.

Werk

Bij Khanya Hospice houd je je bezig met verschillende werkzaamheden:

 • Home Based Care programma: Je hoofdtaak tijdens je vrijwilligerswerk bij Khanya Hospice wordt gevormd door het ondersteunen van de nurses en caregivers in een van de home based care teams. Je gaat met het team de community in en ondersteunt hen in de dagelijkse werkzaamheden. Naast medische zorg is er een grote behoefte aan liefde en aandacht bij de patiënten.
 • Hospice Charity shops: Khanya Hospice is een non-profit organisatie en is afhankelijk van giften, donaties, fundraisers en de opbrengst uit hun 2 charity shops. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld meehelpen in een van deze tweedehands winkels met het sorteren, opruimen en uitstallen van gedoneerde goederen.
 • Fundraising organiseren: Als vrijwilliger kun je tijdens je verblijf op eigen initiatief een ‘fundraise’ organiseren; ofwel een actie om geld in te zamelen voor Khanya Hospice. Dit doe je in de directe omgeving van het hospice, samen met de andere vrijwilligers.
 • Kantoor werkzaamheden: Op het kantoor van Khanya Hospice is er altijd volop werk waarbij vrijwilligers kunnen helpen. Administratieve taken, helpen met het updaten van de website, ontwerpen van promotie materiaal etc.

Tot slot: als vrijwilliger bij dit project ondersteun je de nurses en caregivers bij hun werkzaamheden. Maar houd er rekening mee dat je als vrijwilliger vooral mee kijkt, advies geeft en een luisterend oor aan de patiënten biedt.

Verblijf

De vrijwilligers maken gebruik van 2 kamers in het kantoor van Khanya Hospice. Er is een badkamer, keuken, groot woongedeelte en fijne tuin. Het pand is met elektrische hekken beveiligd.
In het kantoor van Hospice kun je gebruik maken van draadloos internet. Op het kantoor van hospice staan ook computers met internetverbinding waar je gebruik van mag maken. Umkomaas is een kleine rustige plaats. Er is een supermarkt en pinautomaat op loopafstand.

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden. Het is erg leuk als je een medische achtergrond hebt, maar dat is zeker geen vereiste. Het is belangrijker dat je stevig in je schoenen staat en tegen een stootje kunt.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal 3 weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt iedere even week starten op maandag.

jan-feb-mrt apr-mei-jun jul-aug-sep okt-nov-dec
2017 9 januari 2017
23 januari 2017
6 februari 2017
20 februari 2017

6 maart 2017
20 maart 2017

3 april 2017
17 april 2017

1 mei 2017
15 mei 2017
29 mei 2017

12 juni 2017
26 juni 2017

10 juli 2017
24 juli 2017

7 augustus 2017
21 augustus 2017

4 september 2017
18 september 2017

2 oktober 2017
16 oktober 2017
30 oktober 2017

13 november 2017
27 november 2017

11 december 2017

Khanya Hospice zal gesloten zijn van 16 december 2017 tot en met 8 januari 2018.

Bijzonderheden Zuid-Afrika

De projecten in Zuid-Afrika kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Zuid-Afrika in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. In deze perioden zijn de projecten wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als een leraar op een school aan de slag zou willen gaan. De schoolvakanties vallen op:

2017

1 april t/m 17 april

1 juli t/m 23 juli

30 september t/m 8 oktober

8 december t/m 8 januari

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is 3 weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 1120 € 1307 € 1494 € 1681 € 1868 € 2055 € 2242 € 2429 € 187

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

  • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
  • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
  • Eigen contactpersoon voor al je vragen
  • Advies bij het boeken van je ticket
  • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
  • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
  • Toegang tot de Be More Community
  • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
  • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

  • Pick-up van het vliegveld
  • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
  • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
  • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
  • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
  • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
  • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

  • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

  • Retourticket Amsterdam – Durban v.v.
  • Visum Zuid-Afrika bij verblijf langer dan 3 maanden
  • Extra documenten als je onder de 18 jaar bent
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk
  • Eten en drinken
  • Weekendtrips
  • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

“Benen zwachtelen kennen ze hier niet. Dus zwachtelverband kennen ze dus ook niet. Wat ik hier weer van heb geleerd is dat je met weinig veel kunt bereiken. Je moet hier zeer creatief gaan denken. De patiënt met de oedeem. Er zijn geen zwachtels nou dan proberen we het met een gewoon verband en dat hielp.”

Hennie Weerman-Wolf

“Wat was het bijzonder om een dagje mee te lopen met de zusters van het hospice. De patiënten bereik je hier echter niet zo makkelijk als in Nederland! De omstandigheden waarin deze zieke mensen leven zijn ongelooflijk. De lieve mensen van het hospice geven de patiënten de aandacht die ze nodig hebben. Met het minimum aan middelen kunnen de zusters en vrijwilligers daar zoveel betekenen!”

Melissa & Annemijn

Dag- en weekendtrips

Tijdens je verblijf in Zuid Afrika heb je de kans nog meer te ontdekken van “The Rainbow Nation”. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Een echte Zulu experience, Durban By Night of ontdek the little Grand Canyon, Oribi Gorge.

Voor de weekenden bieden we vier programma’s aan in Zuid Afrika. Ontdek een weekend lang Kaapstad met een gids of spot wildlife in Hluhluwe National park. De andere twee weekenden zijn lekker actief. Hiken langs de Wild Coast of doorkruis de Drakensbergen.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Zuid Afrika.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project
 • Zuid-Afrika

 • Medisch & Zorg

 • Volwassenen

 • Vanaf 3 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 1120

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare Projecten