DSC_0265II
MoP voetballen op blote voeten kopie
MoP sportdag 2 kopie
MoP muur daycare schilderen kopie

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika bij Mother of Peace

Project

Midden in het glooiende heuvellandschap van Lower Illovo ligt, ietwat verscholen tussen de suikerrietvelden, Mother of Peace. Het is een warm thuis voor ongeveer 75 kinderen (0 -21 jaar). Deze kinderen kunnen door omstandigheden niet meer thuis wonen. De kinderen wonen op het project in kleine huisjes, elk met een huismoeder die voor ze zorgt. In ieder huisje wonen 6 of 7 kinderen, waar jongens en meisjes van verschillende leeftijden door elkaar heen leven. Ben jij gek op kinderen en vind je het leuk om deze Afrikaanse huismoeder te helpen dan is dit jouw project!

Vrijwilligers krijgen in hun eerste dagen bij Mother of Peace een “eigen” huisje toegewezen, waar ze de huismoeder helpen bij de dagelijkse verzorging en opvoeding van de kinderen. Zoals samen huiswerk maken, Engelse les geven, helpen op de crèche, de kleintjes in bad doen, spelletjes spelen, elkaar dingen leren, en nog veel meer. Bovendien ondersteunen de vrijwilligers ook de huismoeders, door ze bepaalde vaardigheden aan te leren die in Zuid-Afrika niet altijd even vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een dagelijkse structuur.

Mother of Peace besteedt veel aandacht aan de ontwikkeling van allerlei extra vaardigheden bij de kinderen zodat zij in de toekomst sterker in hun schoenen staan. Als vrijwilliger kan je hierin ontzettend veel betekenen! Sieraden maken, naailessen, bakken en koken, werken in de tuin, dansen of zingen… you name it!

Maar ook de jongeren (14+) kun je op allerlei vlakken ondersteunen. Want: hoe maak je een CV? Hoe voer je een sollicitatie gesprek? En oja! De kinderen & jongeren vinden het ook heel leuk om andersom hún kennis te delen met de vrijwilligers. Zo worden er geregeld Zulu taal- en danslessen georganiseerd. Vergeet dus niet om je dansschoenen mee te nemen!

Werk

Bij Mother of Peace houd je je bezig met verschillende werkzaamheden:

  • Babyroom: voor de allerkleinsten (0-2) heeft Mother of Peace een ‘babyroom’. Onder begeleiding van een caregiver verzorg je de allerkleinsten en werk je aan hun ontwikkeling. Hierbij kun je denken aan het leren praten en lopen maar er is ook veel ruimte om te spelen en creatief bezig te zijn zoals lekker kliederen met klei of verf.
  • Daycare en Grade R: als vrijwilliger kun je in de ochtenden de docenten helpen op de Daycare en Grade R. In deze klasjes leren de kinderen (3-6) om met elkaar te spelen en te tellen en schrijven. Daarnaast is er ook veel ruimte voor zingen, dansen en knutselen. Op deze daycare en Grade R zitten ook kinderen van een in de buurt gelegen community, (Inkwali). Dit geeft de ouders of verzorgers van deze kids de mogelijkheid om werk te zoeken of om te werken.
  • Grade 1: de Grade 1 is gelijk aan onze groep 3. Je biedt ondersteuning op het gebied van leren lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast werken deze enthousiaste en leergierige kinderen een aantal keer in de week mee in de bakkerij. Hier leren zij allerlei vaardigheden waar jij als vrijwilliger bij kunt meehelpen.
 • Special Skills klas: deze bijzondere klas bestaat uit een aantal kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben tijdens het leren. In de klas is naast leren lezen, schrijven en rekenen ook veel aandacht voor andere vaardigheden. Zo werken de kids een aantal keer per week in de bakkerij, krijgen ze naailessen en werken ze in de tuin. Als vrijwilliger ondersteun je de docent in haar lessen en werk je veel individueel met de kinderen in de klas.
  • Learningcenter: Naast de  schoollessen, is er sinds kort ook een leercentrum opgericht. Hier wordt vollop aandacht besteed aan muziek, kunst, knutselen en drama. Ben je creatief of heb je een achtergrond als muziekdocent of dramadocent? Dan ben je hier aan het goede adres.
  • Huiswerkbegeleiding: vier middagen per week is het mogelijk voor vrijwilligers om huiswerkbegeleiding te bieden aan de oudere kinderen. Dit geeft hen een voorsprong op school en een extra steuntje in de rug.
  • Sport, spel: elke middag is het ‘playground’ voor de kinderen. Dit betekent dat er een sportieve activiteit wordt georganiseerd of dat ze lekker kunnen spelen op het grote veld. Vrijwilligers kunnen hierin veel betekenen. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van de ‘artroom’ of het theater.
  • Gameroom 12+: in de weekenden en vakanties mag er gebruik worden gemaakt van de speciale ‘gameroom’. Hier staat onder andere een pool- en pingpong tafel, er is muziek en er worden spelletjes gedaan door de jongeren.
  • Ontwikkelen allerlei vaardigheden: Mother of Peace besteedt veel aandacht aan de ontwikkeling van allerlei extra vaardigheden bij de kinderen zodat zij in de toekomst sterker in hun schoenen staan. Als vrijwilliger kan je hierin ontzettend veel betekenen!  Sieraden maken, naailessen, bakken en koken, werken in de tuin, dansen of zingen… you name it! Maar ook de jongeren (14+) kun je op allerlei vlakken ondersteunen. Want: hoe maak je een CV? Hoe voer je een sollicitatie gesprek? Ook het omgaan met geld en het aanleren van sociale vaardigheden staat hoog op de agenda. En oja! De kinderen & jongeren vinden het ook heel leuk om andersom hún kennis te delen met de vrijwilligers. Zo worden er geregeld Zulu taal- en danslessen georganiseerd. Vergeet dus niet om je dansschoenen mee te nemen!
Verblijf

De accomodatie bestaat uit enkele huisjes op het terrein van Mother of Peace. Je bent dus altijd dicht in de buurt van de kinderen, maar hebt wel je eigen plekje. Je deelt de accommodatie met andere vrijwilligers. Er is daarnaast regelmatig gelegenheid om boodschappen te doen of te internetten.

Data & Details

Voorwaarden

Om bij onze projecten aan de slag te kunnen, gelden een aantal basisvoorwaarden.

Minimale duur

Bij dit project kun je minimaal vier weken aan de slag en per week verlengen.

Startdata

Je kunt om de vier weken starten op maandag.

2017 9 januari 2017

6 februari 2017

6 maart 2017

3 april 2017

1 mei 2017

29 mei 2017

26 juni 2017

24 juli 2017

21 augustus 2017

18 september 2017

16 oktober 2017

13 november 2017

11 december 2017

Bijzonderheden Zuid-Afrika

De projecten in Zuid-Afrika kennen veel uiteenlopende activiteiten. Het is goed om te weten dat er in Zuid-Afrika in bepaalde perioden van het jaar schoolvakantie is waardoor er gedurende deze perioden geen activiteiten worden gedaan op scholen en/of kleuterklassen. In veel gevallen worden er in deze perioden voor kinderen alternatieve activiteiten georganiseerd, zoals sport- en spelmiddagen. In deze perioden zijn de projecten wel gewoon open, maar het is goed om hier rekening mee te houden als je graag echt als een leraar op een school aan de slag zou willen gaan. De schoolvakanties vallen op:

2017

1 april t/m 17 april

1 juli t/m 23 juli

30 september t/m 8 oktober

8 december t/m 8 januari

Kosten

De minimale periode om hier als vrijwilliger aan de slag te gaan is vier weken en je kunt je verblijf per week verlengen. De kosten zijn als volgt:

3 wkn 4 wkn 5 wkn 6 wkn 7 wkn 8 wkn 9 wkn 10 wkn extra week
€ 1320 € 1507 € 1694 € 1881 € 2068 € 2255 € 2442 € 187

Waar betaal je voor?

Voor vertrek

  • Reispakket met alle informatie die je nodig hebt
  • Verplichte trainingsdag zodat je goed voorbereid en verantwoord aan de slag kunt
  • Eigen contactpersoon voor al je vragen
  • Advies bij het boeken van je ticket
  • Advies bij kiezen van een goede reisverzekering
  • Advies bij het regelen van je visum (voor sommige landen moet je dit vooraf aanvragen)
  • Toegang tot de Be More Community
  • Eigen weblog voor je verhalen en foto’s
  • Informatie voor thuisblijvers, inclusief 24-uurs nummers

Tijdens je project

  • Pick-up van het vliegveld
  • Welkomstpakket met lokale simkaart om te bellen
  • Introductiebijeenkomst tijdens eerste dagen
  • Vrijwilligerscoördinator bij je project, die altijd voor je klaarstaat
  • Regio coördinator in dienst van Be More, die je ondersteunt waar nodig
  • Goede accommodatie, gedeeld met andere vrijwilligers
  • Actief veiligheidsbeleid, goede procedures en faciliteren van transport voor noodgevallen

Na thuiskomst

  • Een terugkom-training (vrijblijvend)

Niet inbegrepen

  • Retourticket Amsterdam – Durban v.v.
  • Visum Zuid-Afrika bij verblijf langer dan 3 maanden
  • Extra documenten als je onder de 18 jaar bent
  • Overnachtingen tussen de dag van aankomst en de start van je vrijwilligerswerk
  • Eten en drinken
  • Weekendtrips
 • Vervoer terug naar het vliegveld na afloop van je vrijwilligerswerk
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

* De vrijwilligersprojecten en internationale partners leveren elk jaar de inkoopprijzen aan voor de diensten die zij leveren aan onze klanten. Deze inkoopprijs en onze overhead kosten vormen de basis van onze verkoopprijs.

Ervaringen

“Heel goed leermoment voor de kinderen om met geld om te gaan en te rekenen. Voor mij was het genieten dat de meiden met zoveel liefde hun eigen gemaakte spulletjes stonden te verkopen.”

Maartje Koelman

‘De kids geven je zoveel energie, met hun enorme levenslust en positiviteit! Alles wat voor ons normaal is, ga je met andere ogen bekijken. Je gaat terug naar de dingen die echt belangrijk in het leven zijn: liefde, gezondheid, warmte en respect.’

Christa

Dag- en Weekendtrips

Tijdens je verblijf in Zuid Afrika heb je de kans nog meer te ontdekken van “The Rainbow Nation”. We bieden dag- en weekendtrips aan waarbij je het land nog iets beter leert kennen. Een echte Zulu experience, Durban By Night of ontdek the little Grand Canyon, Oribi Gorge.

Voor de weekenden bieden we vier programma’s aan in Zuid Afrika. Ontdek een weekend lang Kaapstad met een gids of spot wildlife in Hluhluwe National park. De andere twee weekenden zijn lekker actief. Hiken langs de Wild Coast of doorkruis de Drakensbergen.

Wanneer te boeken?

Wanneer je gekozen hebt voor een vrijwilligersproject en deze is vastgelegd, kun je nadenken over de besteding van je vrije tijd. Via de online community waar je dan toegang toe hebt, kun je de dag- en weekendtrips vastleggen.

Bekijk hier meer informatie over de dag- en weekendtrips in Zuid Afrika.

Brochure

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt over de reis die je wilt gaan maken! Je kunt ons tijdens kantooruren altijd bellen, mailen of appen. Ook kan je aangeven of je langs wilt komen op kantoor voor een persoonlijk gesprek. Vul hieronder het formulier in en ontvang een vrijblijvend reisplan voor het land en de projecten waar je voorkeur naar uitgaat en je graag wat meer over zou willen weten.

Vraag een gratis reisplan aan

Vind je het prettig als wij contact met je opnemen? Laat je gegevens achter en je hoort zo gauw mogelijk van ons!
Boek dit project

Ervaringen

Joyce en Liska vertellen over het project Mother of Peace.

 • Zuid-Afrika

 • Onderwijs & Sport en Spel

 • Jongeren & Kinderen

 • Vanaf 4 weken

 • Vanaf 17 jaar

 • Vanaf € 1320

Meer over deze bestemming

Vergelijkbare projecten